Гликемия е латинският термин за глюкозата в кръвта. Въглехидратите от хранителните продукти, след разграждане в червата, постъпват в кръвта като кръвна захар. Глюкозата е градивен и енергиен елемент за клетките. Повишеното съдържание на кръвната захар се разгражда под въздействие на засиленото отделяне на инсулин и се складира в мастните депа.

Гликемичен индекс (ГИ) e бързината на проникване на въглехидратите от различните храни в кръвта и предизвиканото отделяне на инсулин

Стойностите му в единици са от 0 до 100. ГИ на глюкозата е приет за 100, тъй като след консумацията й не е необходимо време за нейното разграждане и тя директно попада в кръвта като кръвна захар. За сравнение - фруктозата има само 20 ГИ.

Този показател е особено полезен за хората със захарен диабет,

с метаболитен синдром, с наднормено тегло или активно спортуващите. Когато ГИ е отразен върху опаковките на хранителните продукти, човек лесно може да се ориентира от какво има нужда.

Храните с висок над 70 ГИ са подходящи за активни спортисти

или хора, които извършват усилена физическа работа. Чрез консумацията им те могат много скоро да възстановят изчерпаното количество на кръвната захар. Бързото отделяне на инсулин ще попълни и резервите от мазнини в мускулите им и черния дроб. Сред  храните с висок ГИ са захар, мед, стафиди, сушени фурми, картофи, моркови. Затова се казва, че фрешът от моркови е от силните сокове.

От друга страна за хората с метаболитен синдром, захарен диабет или наднормено тегло се препоръчват

храните с нисък под 55 ГИ – леща, боб, грах, нахут, соя, овесени ядки, кафяв ориз

Тези храни не предизвикват резки колебания в кръвната захар и карат човек да се чувства за по-дълго време сит. Затова между храненията се препоръчва консумация на ябълка или портокал, тъй като и те са с нисък гликемичен индекс.

Стойности на ГИ са ориентировачни, т.е. само когато хранителните продукти се консумират самостоятелно. Всяка комбинация, например на картофи или моркови, със зеленчуци или с месо ще намали техния висок ГИ. Освен това термичната обработка също понижава индекса.

Гликемичният индекс е показател, с който се съобразяват треньори, диетолози и лекари

За спортистите е много важно бързо да възстановят изразходваната глюкозата в кръвта и в същото време да си осигурят запаси от гликоген в мускулите. При диабетиците целта е едно плавно поддържано ниво на кръвната захар без скокове. Разбира се, че трябва да се обръща внимание на ГИ, но не бива да се пренебрегва и общото количество както на въглехидратите, така и на мазнините във всяка порцията.

Професионалното мнение на австралийката проф. д-р Джени Бранд Милър за гликемичния индекс вижте във "Видео по темата".