Отново захладня, а вирусите това и чакат. Хората около мен започнаха да се оплакват от "грипчета", които протичали леко, но държали десетина дни. Някои си пият фрешовете, други си гълтат мултивитамините, най-находчивите замислят по празниците да отидат на местенце с топла минерална вода.

Неоспоримо е лечебното въздействие на водата, богата на минерални соли, излизаща от недрата на нашата Земя. Любопитно и привлекателно е, че единственият гейзер в континентална Европа, с каквито Исландия изобилства и се посещават от хора от цял свят, се намира на около шейсет километра от София. Това е гейзерът в Сапарава баня, който е с температура около 103 градуса С. Вълнуващата изява на природата може да бъде наблюдавана от близо, а именно - неговото периодично изригване.

Може би старото разбиране, че на бани ходят поостарелите хора с болежки, трябва да се подмени с разбирането, че всеки преуморен и посрещнал достатъчно стресове млад човек е добре да се възползва от басейн с топла минерална вода. Освен това принудителната поза по време на работа зад бюро или на крак, каквато е при фризьори, стоматолози, хирурзи, охранители, продавачи и др., води до претоварване на опорно-двигателния апарат. Прекрасна възможност за масаж на гръбначния стълб, раменете и тазобедрените стави дават меките мощни струи топла минелана вода от дюзите на джакузито. Така че, по празниците можете да си подарите още парна баня или редуващо влизане в горещ и студен минерален басейн. По този начин се отключват и нормализират защитните механизми на организма, с каквито всяко човешко тяло разполага.

Не мислете, че ще се чудите какво да правите в минералната вода. Можете да поплувате. Можете да се отпуснете на шезлонг, можете да се разходите по хавлия до барчето или просто да се отпуснете в топлото помещение и да се наслаждавате на щедростта на пролетната природа през витринните стени, каквито немалко байсейни вече имат.

Обичайте тялотото си и му отдайте дължимото внимание и "глезотийки", за да ви служи без да ви безпокои години наред.