Как можем да се отървем от страховете, които затрудняват ежедневния ни живот. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos
Определение

Фобията представлява силен, но безпричинен страх, предизвикан от предмет, събитие или ситуация, който може да попречи на способността за общуване, за работа и за осъществяването на ежедневните дейности. Фобиите спадат към голяма група психически проблеми, известни като тревожни разстройства и се делят на следните три типа:

Специфични фобии – страх от конкретна ситуация или предмет, които могат да включват всичко – от пътуване със самолет, високи места и кучета до посещение на зъболекар, заболявания или открити пространства. Те се предават често в семейството, като вероятността да се проявят при жените е два пъти по-голяма.

Социални фобии – дълбок страх да бъдеш наблюдаван или изучаван от други, както и да не бъдеш поставен в неудобно положение на обществено място. Това може да касае общ страх от социални ситуации или по-конкретен, като например страх от произнасяне на речи или т.нар. сценична треска. За хората, страдащи от този тип фобии, не е необичайно да откажат предложение за работа или да избягват да създават връзки заради страховете, които изпитват.

Как можем да се отървем от страховете, които затрудняват ежедневния ни живот. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos

Агорафобия – силен страх от чувство на безизходица или пристъп на паника на публично място. Тя обикновено започва на възраст между 15 и 35 години и засяга три пъти повече жени, отколкото мъже, като страдащите са общо около 3% от населението. Развитието на агорофобия често се отключва от пристъп на спонтанна паника, като страдащите се страхуват от самия страх и непрекъснато се тревожат кога и къде ще настъпи следващият пристъп.

Лечение

При всички видове фобии симптомите могат да бъдат облекчени с промени в начина на живот, като например:
•Нулева консумация на кофеин;
•Намаляване консумацията на алкохол;
•Добър хранителен режим;
•Много физически упражнения;
•Намаляване на стреса

Медитацията и обучението във внимание към собствената личност (себеосъзнаване) могат да бъдат от полза за пациентите с фобии и паническо разстройство. При някои хора с тревожни разстройства благотворен ефект имат хидротерапията (водотерапия), масажната терапия и ароматерапията, тъй като стимулират общата релаксация на нервната система.

Как можем да се отървем от страховете, които затрудняват ежедневния ни живот. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos


Обучението по релаксация, което понякога се нарича обучение за управление на тревожността, включва дихателни упражнения и други подобни техники, целящи да помогнат на пациента да предотврати ускореното дишане и да облекчи мускулното напрежение. Йога, айкидо, тай чи и танцувалната терапия помагат да се справим както с физическите, така и с психическите напрежения, които се появяват в резултат на тревожността и я засилват.

За лечение на фобиите често се предписват билки, известни под общото название адаптогени, за които се счита, че подпомагат адаптивността към стрес.

Те включват сибирски женшен (Eleutherococcus senticosus) и китайски женшен (Panax ginseng). Полезни са също и адреналните модулатори, като например сладък корен (Glycyrrhiza glabra) и пореч (Borago officinalis), успокоителните билки като подрумче (Chamaemelum nobile) и превара (Scutellaria lateriafolia), както и билките антиоксиданти като белия трън (Silybum marianum). Тониците от маточина и овес (Avena sativa) също могат да бъдат препоръчани за облекчаване на тревожността.