Неведнъж сме виждали практикуващите Фалун Дафа, преминавайки през Борисовата градина, но през уикенда имахме възможност да се запознаем лично с практиката по време на "Фестивал на здравето" в Южния парк. Следва всичко най-важно, което научихме за Фалун Дафа от разговори с последователите, допълнено с информацията от сайта на духовната практика.

Фалун Дафа е практика за самоусъвършенстване от школата на будизма, която е основана от Ли Хонгджъ. Известна още като Фалун Гонг, в основата й лежи свързването на човек с най-висшите качества на Вселената – истинност, доброта и търпение. Учението на Ли е ръководено от тези върховни качества и е основано на законите, които обуславят развитието на космоса.

Подобно на всички будистки практики, фокусът на Фалун Дафа е съсредоточен върху съзнанието, като усъвършенстването на съзнанието (Шиншин) е ключът към повишаването на енергията (Гонг). Височината на Гонг на всеки човек е пряко свързана с височината на неговия Шиншин. 

Фалун Дафа включва и усъвършенстване на тялото, което се постига чрез специфични упражнения, като една от целите им е засилването на енергийните механизми на практикуващия чрез силата на неговия Гонг. Гонг обаче няма да се повиши, ако просто изпълнявате упражненията, но не усъвършенствате своя Шиншин - ето защо упражненията са само помощно средство за постигане на духовно съвършенство. 

Фалун Дафа включва усъвършенстване на Колелото на Закона (Фалун), което представлява интелигентна, въртяща се високоенергийна материя, която според Ли се намира в долната коремна област на практикуващия и се върти непрестанно, помагайки на самоусъвършенстващите се да практикуват автоматично, като по този начин усъвършенства практикуващия по всяко време, дори когато не изпълнява упражненията във всеки един момент. 

Въртящият се Фалун притежава същите качества като Вселената и представлява нейна миниатюра - докато се върти навътре, Фалун абсорбира огромно количество енергия от Вселената и я преобразува в Гонг, а когато се върти навън, освобождава енергия, която може да спаси всеки и да коригира всяко болестно състояние, водейки го до мъдрост и хармонично съществуване.

Движенията на петте упражнения в практиката са кратки, изключително семпли и лесни за изпълнение, затова мястото, времето и посоката нямат значение по време на упражненията, нито как човек ги приключва. Това е причина енергията да се увеличава бързо.

Упражненията усъвършенстват едновременно съзнанието и тялото на човек, но главно съзнанието, така че самият той е този, който получава Гонг. Самото съзнание обаче не се използва за направляване на каквото и да било по време на упражненията. Всички дейности на Фалун Дафа са безплатни, а местата за практикуване в София са две основни - в Южния парк и Борисовата градина. 

 

A post shared by Evgeniy Milov (@liskoeye) on

Ли Хонгджъ представя практиката в Китай през 1992 г. с идеята, че Буда Фа е безграничен, а Фалун се върти вечно. Основателят на Фалун Дафа е номиниран за Нобеловата награда за мир и награда за свобода на мисълта "Сахаров". Можете да свалите безплатно една от основните му творби "Джуан Фалун", както и други полезни книги, преведени и публикувани в десетки страни по света.

Ли Хонгджъ
Снимка: falundafa.org