Езикът никога не може да излъже лекаря. Той е ”вълшебното” огледало, което разкрива има ли нарушение в здравето и кой орган страда. Всяка област на езика съответства на определен отдел от храносмилателния тракт. Например върхът на езика съответства на правото черво, средната област - на тънкото черво, а задната - на дванадесетопръстника, панкреаса, черния дроб и жлъчния мехур. По цвета на долната повърхност на езика се съди за състоянието на циркулацията на кръвта и лимфата в съответната област. При преглед на езика лекарите лесно разпознават скарлатината, защото при тази инфекция той е зачервен с тъмночервени пъпчици – т.нар. малинов език. Причината за лепнещи устни и „сух” език се търси чрез изследване на кръвната захар. Чувствително внезапно подуване на езика е признак на алергична реакция. Хиповитаминозите също се отразява върху езика и с промяна във вкуса.

От състоянието на езика зависи усещането за вкуса на храната и напитките

Клетките на върха на езика са чувствителни към сладко и солено. По двете страни на езика са разположени рецепторите за кисело, а назад се възприема горчивия вкус. Езикът е включен не само в началната обработка на консумираната храна, но и в изключително важната за човека говорна функция. Необходима е ежедневна хигиенна грижа за езика, още повече, че той е лесно достъпен.

Включете изтъргването на горната повърност на езика в хигиенните си навици

Преди да измиете зъбите, почистете езика с върха на лъжица или със стъргалка за език, каквато може да се намерите в аптеките и в козметичните магазини. Стърженето започва от вътрешната страна на езика с изтегляне към върха. Повторете, докато има какво да изчиствате.

Лек масаж на езика направете с четката за зъби

След това, жабуренето с вода за уста ще позволи да изплакнете останалите микроби или токсини от устата. Тези, които обичат природните средства, могат да правят жабурене с разтвор на сода бикарбонат, запарка от лайка или с отвара от смрадлика.

Чрез редовното почистване на езика ще подобрите вкусовите си усещания и ще премахнете евентуалния неприятен мирис на устата. Предпазването винаги е за предпочитане пред лечението. Тази цялостна хигиена на устната кухина, освен това осигурява здрави венци и по-малко зъбни кариеси.