Ехинококозата или кучешката тения действително е коварно заболяване. По данни на паразитолозите овчарските кучета са най-силно опаразитени с кучешка тения. Понякога едно куче може да зарази много  хора.

Знаете ли какво става в овчарските стада?

"Когато колят животните и извадят вътрешните органи и видят, че един орган нещо не става за храна, има някакъв мехур в него, те го хвърлят на кучето и по този начин всъщност се предава заразата", обяснява доц. д-р Росица Курдова, национален консултант по паразитология към Министерството на здравеопазването (МЗ).

"Имаме такива случаи даже в едно плевенско село, в един квартал 11 души, които най-вероятно са били опаразитени от едно и също куче. Освен това имаме случаи на семейна ехинококоза", допълва тя.

Не бива да обвиняваме кучетата

Трябва да обвиним първо себе си, защото ние сме разумните същества на тази планета. Стопанин, който притежава куче, трябва да се отнася към него като към член на семейството със съответните лекарства.

Напоследък у нас много се говори за кастрация на кучетата. Това намалява популацията на кучетата, но в никакъв случай кастрираното куче не е безопасно по отношение на кучешка тения.

Децата обичат да общуват с кучетата и да ги галят и това е хубаво, но когато се приберат в къщи винаги ги подканяйте да си измият ръцете, защото никой не знае дали кучето, което среща, е здраво или е опаразитено.