Приятелството предполага съществуване на пълно взаимно доверие. Само че, колкото повече задължения поемаме, толкова по-малко време ни остава за действително важните неща. Дали сме в състояние на всичките си приятели да отделим от своето време и емоции?  Затова, необходимо е да проверим взаимоотношенията, които сме изградили, смело и честно пред себе си. Защото когато някой, с когото сме се сприятелили и обичаме, може да се осланя на нас, но не и ние на него, рано или късно тази връзка ще се превърне в товар за нас.

Особено ощетяващи са едностранните емоционални връзки, които се поддържат от надеждата, че другият все някога ще се промени.

Според психолога Йозеф Киршнер: "Много по-разумно е да прекратите едностранните отношения, преди да са ви ощетили. Човекът няма да се промени, защото за него не съществува причина да го стори”.

Критерият, според който трябва да се преценяват приятелството и любовта, е наличието на взаимност

Само на тази трайна основа може да просъществуват любовта и приятелството. За да изясните за себе си една връзка, съвсем естествени са следните въпроси:

  • Необходимо ли ми е това приятелство?
  • Какво влагам аз и какво влага той/тя в него?
  • Има ли в тези отношения трайно взаимно доверие или само аз инвестирам своята любов?

Въз основа на такива размишления, закономерното заключение е, че по-малко приятели са по-важни, отколкото много приятели, в чиято отзивчивост не бихме могли да бъдем сигурни.