Да заложим на добрите думи. Думите на разбиране и любов са градивни. Те ни успокояват, окриляват и вдъхновяват, независимо от кого сме ги чули. Помагат ни да се изправим от състоянията на скръб, обида, обезсърчение и разочарование. Доказано е, че при липса на обич, хората се оставят в ръцете на болестта, но от топлотата на думите - човек дори по-бързо оздравява. Японска поговорка гласи:

Една мила дума може да стопли три зимни месеца

Когато животът ни предлага сериозни предизвикателства, точно тогава е добре да съберем цялата си доброта и човеколюбие, за да стоплим себе си и другите. Във всяка група, колектив има мърморко, който с удоволствие разказва драматизмите на своя живот и ужасиите, видени по телевизията или чути на улицата. Неговият език е остър и предизвикателен. Много сила се иска, за да не се продължи разговора в това настроение и с подобна нагласа.

Нека да бъдем внимателни и да използваме правилно силата на думите

Ако разберем, че можем да помогнем на обърканите хора, които се защитават чрез грубостта си, независимо от добронамереността на околните, не бихме ги винили. Джордж Хърбърт пише, че мърморкото най-вероятно е станал такъв, защото е травмиран в детството си, когато е чувал малко добри думи. Само приемането и опрощаването на миналите събития може да го освободи и да сложи начало на доверителна сметка от добри думи на негово име.

Затова, да заложим на добрите думи. Важно е да помним, че те са много ценни, а струват малко. От „Закони на живота” на Джон Темпълтън.