Джинджифилът (Zingiber officinalis ) е подправка, идваща от Югоизточна Азия и Западна Индия. Който обича суши, добре познава вкуса на маринования джинджифил. Известен ни е като подправката, с която се правят джинджифиловите коледни сладки и джинджифилов хляб. Изсушен и смлян, той може да се слага в ястия от риба, пиле, овнешко и ориз. Няма къри, което да не съдържа и джинджифил.

Джинджифиловият корен е с богато съдържание на магнезий, калций, фосфор и на витамините С, В1, В2 и А

Използването на джинджифил в ястия подобрява храносмилателните процеси, намалява нивото на холестерола в кръвта и стимулира паметта. Помага също срещу симптомите на морската болест. Конфуций  в своята книга с беседи и разсъждения „Аналекти“ отдава внимание и на джинджифила.

Чаят от джиндижифил, който е силно загряващ,  има противовъзпалително и антисептично действие

Освен в изсушен вид, за чай може да използвате и суров корен  джинджифил. Достатъчно е да отрежете и обелите 3-4 тънки резенчета и да ги залеете с вряла вода. След 15 мин. може да изпиете една топла чаша чай и да предложите на вашето семейство, и на приятелите. Ако искате да не изстине, за да пиете горещ чай, използвайте термос. По желание подсладете с мед или кафява захар. Лично аз го пия без да го подслаждам, защото ми допада кисело-лимоновия и леко парлив вкус. Този чай е подходящ при болки в гърлото и хрема, за затопляне и изпотяване при простуда. Лечебният ефект може да подсилите с лимон и лъжичка мед.

Приготвяне на чай от джинджифил

  • 1 чаша вряла вода
  • 2-3 тънки резенчета суров корен от джинджифил

(или изсушен смлян джинджифил, на върха на чаена лъжичка)

  • Оставя се да се екстрахира 15 мин.

Съществуват диети за отслабване, които също препоръчват пиенето на джинджифилов чай. От древността е известен като афродизиак, т.е стимулира потентността. По-голямо съдържание на гингерол има в пресния корен, затова не само заради по-осезаемия му аромат, но и за по-добър ефект, предпочитайте свеж джинджифил. След като отрежете необходимото ви количество, останалата част съхранявайте в хладилник, завита във фолио в отделението за плодове.