Повече от 2/3 от хората, които пробват за първи път цигара, могат да се превърнат в пушачи, сочат резултатите от ново изследване на британски учени от "Queen Mary University" в Лондон.

Така превенцията срещу тютюнопушенето изглежда още по-важна за предпазване на здравето на подрастващите от вредния навик, който е свързан с изключително тежки заболявания и една от водещите причини за преждевременна смърт в света.

"Изследването ни показва, че превенцията и предоставянето на по-малко възможности или причини младите хора да опитат цигара, е добра идея", заявява ръководителят на изследването проф. Питър Хейк от университета.

Изследователите са установили, че над 60% от възрастните казват, че са опитвали цигара в даден момент от живота си, като 69% от тях отбелязват, че за известен период са станали пушачи, като са пушили цигари всекидневно.

Изводът: за около 70 на 100 души удоволствието след първата цигара е станало ежедневна употреба, превръщайки ги в закоравели пушачи.

"Употребата на тютюневи изделия започва в детството за 2/3 от пушачите във Великобритания и това изследване предполага, че дори само да са опитвали цигара, започват да ги използват редовно в повечето случаи", допълва проф. Линда Болд, здравен експерт от "University of Stirling".

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nicotine and Tobacco Research".