Най-баналната кашлица е в резултат от възпаление на лигавицата на гърлото. При различните инфекции (грип, скарлатина, ангина), за облекчаването й може да се добавят средства и от народната медицина.

Три броя черна ряпа се прекарват през сокоизтисквачка. Към получения сок се добавя лъжица пчелен мед. През 2 часа се пие по 1 лъжица от подсладения сок, докато се успокои кашлицата.

При остър ларингит се настъргва на ренде половин глава целина. Добавя се мед на вкус. Консумира се една супена лъжица сутрин около половин час преди закуска.

За възстановяване на гласа, както и за премахване на болката и кашлицата, се разбива суров жълтък от прясно яйце със захар и лъжица ром.

Срещу кашлицата при грип помага вдишването на фитонцидите, които се отделят, докато се реже на дребно глава кромид лук около 5-10 мин.

Ако отглеждате алое у дома, срежете долните листа, измийте ги и премахнете бодличките. Изцедете ги и от сока, подсладен с мед, приемайте по 1 лъжичка 3 пъти през деня.

Средство от ароматерапията за облекчаване на дишането и успокояване на кашлицата е флакон с евкалиптова есенция, която да изпълни въздуха в дневната или спалнята.

За всички останали грижи при болно гърло и общо неразположение може да прочетете тук<<<.