Когато вашето малко съкровище поотрасне е лесно да му намерите занимания и игри, които да го забавляват и да го учат на нови неща. Но когато вашето мъниче е още бебе, кръгът от занимания е силно стеснен, тъй като то разбира и осъзнава много малко от заобикалящия го свят. Точно тук идва вашата роля да му покажете какво представлява той, как да го изучава и да му се радва. И да, първите игри с вашето малко слънчице не са свързани със скъпи играчки, колички, конструктори или кукли, а с вашето въображение и инициатива.

Настоящите игри и занимания са подходящи за бебета до 1 годинка, като освен всичко те ще развият някои от двигателните му способности, възприятията и способността да се фокусира върху определени предмети. Докато навърши 1 година, вашият щастлив малчуган трябва да е усвоил повечето игри от този тип и да може да ги практикува сам.

Игра на имена
Най-лесният начин да учите бебока на нови думички е играта на имена. Докато държите мъника, докосвайте различни част от лицето и тялото му като едновременно с това произнасяте наименованието на съответната част: „Това е нослето на (името на вашето дете)”. След това можете да повторите заниманието като хванете пръстчето на бебето и докоснете своя нос, казвайки: „А това е нослето на мама”. По същия начин можете да  процедирате с различните части на лицето и тялото.

Разпознаване на звуци
Всеки път, когато искате да привлечете вниманието на бебока си към определен звук, обяснявайте му какво чувате – позвъняване на телефон или позвъняване на звънеца на входната врата. Същото можете да направите и с чуруликането на птичките, преминаващи самолети, глъчка от играещи на улицата деца. Това ще помогне на малчугана да разпознава различните звуци и на по-късен етап сам да започне на ги именува.

„Къде е моето дете?”
Вземете картонената ролка, която е останала след употребата на тоалетната хартия. Гледайте през нея като през телескоп, търсейки вашето бебе. Едновременно с това му задавайте въпроса: „Къде е (името на вашия малчуган)?”. Повтаряйте докато вниманието му бъде ангажирано изцяло с това да търси зрителен контакт с вас. При малко по-големи бебета, можете да пробвате същата игра, само че този път вашето дете да търси вас.

Готвене
Ясно е, че когато готвите нещо в кухнята няма как да обърнете подобаващо внимание на вашето съкровище. Тогава го ангажирайте с това да ви помага. Сложете бебока на неговото столче за хранене. Докато готвите обяснявайте какво точно правите: „Сега поставям яйцата да врат”, „Задушавам зеленчуците и доливам вода” и т.н. Поставете пред малчугана някакви прибори, с които то трудно би могло да се нарани – дървени, пластмасови. Докато вие готвите, показвайте и на него как да бърка супата и как да добавя съставките една по една.

Пръстчета играчки
За тази игра можете да използвате кукли, предназначени за пръсти или ръце, или сами да нарисувате човечета на пръстите си. Така може да разказвате приказки преди заспиване като главният герой е човечето, което сте нарисували. Другата идея е да мърдате пръста си, а вашето дете ще трябва да го проследи. Можете да редувате различни комбинации от движения нагоре, надолу, встрани или кръгови. Това ще помогне на мъника да се ориентира за движенията, които го заобикалят и ще развие уменията му да се фокусира върху определен предмет.

В процеса на опознаване на околния свят и научаване на все повече нови неща, заедно с вашето малко слънце ше откриете и други игри, с които да се забавлявате заедно.