Въпреки че на всеки рожден ден се пие алкохол, всъщност никой не знае кога е рожденият ден на алкохола. Ферментацията е естествен процес, който се е случвал на Земята много преди да бъде създадена писмеността, да бъде открито желязото, да бъдат потъркани два кремъка, за да се роди огънят.

Как са пиели през вековете

Алкохолът е бил познат още във времето на Древен Египет и Месопотамия. Елините използвали пиенето на алкохол като маркер, по който да се разделят цивилизованите хора от простолюдието. Тези с високо социално положение пиели виното като го разреждали с вода, докато другите го пиели чисто.

Според Платон алкохолът е единственият начин да премахнем от душата си тъгата и свенливостта. Разбира се, всичко това в разумни количества. Но както повечето хора, прекалявали някога с алкохола, знаят, разумно и алкохол са две неща, които не само не вървят ръка за ръка, а и смело се подритват.

В християнството злоупотребата с алкохол се счита за грях. Въпреки това именно с алкохол – вино, се правят едни от най-светите и тайнствени ритуали – кръщенето, сватба, погребение. Виното е част и от светото причастие и да се гнуси човек от него е считано за грях.

Всъщност именно заради употребата на алкохол много хора са оцелели. В далечното минало наличието на чиста питейна вода е било сериозен проблем. Вместо да консумират замърсена вода от реките, в които се е излизвало и всичко от канализацията, хората пиели бира и вино. В тези напитки болестотворните микроби не съществуват.

През 15 век отново алкохолът спасява много хора от чумната епидемия. Те вярвали, че той ще ги предпази от плъзналата смъртоносна болест. Уилям Гладстоун казва, че алкохолизмът прави по-големи опустошения от трите исторически бича, взети заедно: гладът, чумата и войната. По това време обаче хората са пиели най-вече бира и вино. Чак през 16 век Фернан Бродел създава спирта, а от 18 век той се превръща в широко консумирана напитка.

Алкохолът - най-добрата социална мрежа

  • Алкохолът ми е дал много повече, отколкото ми е отнелУинстън Чърчил
  • Аз не съм по пиенето — тялото ми не приема никакъв спирт. На Нова година изпих две мартинита и се опитах да отвлека асансьор и да отлетя с него за Куба. Уди Алън
    • Когато виното влезе, излизат чудновати неща. Фридрих Шилер
    • Виното е бутилирана поезия. Робърт Луис Стивънсън
    • Не си пиян, ако можеш да лежиш на пода, без да се държиш. Дийн Мартин

    • През 1969 г. спрях алкохола и жените. Това бяха най-лошите 20 минути в живота ми. Джордж Бест



    И все пак да не забравяме, че разликата между лекарството и отровата е в количеството, между забавлението и тоталната излагация пред колеги и приятели - последната чашка.