За да сме спокойни, че няма да се заразим с коли бактерии, трябва да бъдем прецизни в ежедневната си хигиена. Микроорганизмите Eшерихия коли, нормално живеят в червата на топлокръвните животни. По фекално-орален път, т.е чрез мръсни ръце и замърсена храна, те могат да попадат в нашия организъм.

Основният симптом - диарията, при някои хора може да протече сравнително леко. В случаите, когато се стигне до изхождане с кръв в изпражненията, задължително трябва да се потърси лекар. В наши дни специалистите по инфекциозни болести могат да поставят много точно правилната диагноза. Освен това разполагат с достатъчно ефективни лекарства срещу Ешерихия коли и предизвиканите усложнения.

Основното средство срещу  Ешерихия коли е високата лична хигиена

1. Старателно мийте ръцете си след ползване на тоалетна или смяна на памперси, както и преди да започнете да готвите или да се храните. Измивайте ръцете си след игра с домашни животни, независимо, че са във вашия двор или къща.

2. Предпочитайте добре изпеченото и сварено месо. Термичната обработка убива бактериите.

3. След като сте готвили месо, с топла вода и препарат измивайте работния плот, ножа и дъската за рязане.

4. Не пийте сурово мляко.

5. Избягвайте да поглъщате вода, когато плувате или играете в плувен басейн, езеро или  микроязовир. Преварявайте водата от съмнителни източници или пийте бутилирана вода.

6. Свежите зеленчуци и плодове накисвайте във вода и старателно измивайте под течаща вода.

Повече по темата