Лекотата от дишане с пълни гърди неслучайно е символ на свобода. За съжаление дишането много страда, когато сме принудени да поемаме замърсен въздух. Независимо дали това е професионално вредна среда или замърсяване, характерно за мегалополисите, или просто любимият навик за пушене, всяка глътка от такъв въздух уврежда хронично белия дроб. Резултатът лекарите определят като Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Признаци на ХОББ

- Поява на кашлица (тютюнджийска)

- Отделяне на храчки

- Поява на задух

- Намалена двигателна сила, особено сутрин

Българското дружество по белодробни болести по повод Световния ден на ХОББ 14 ноември организира

безплатно изследване на дишането в 26 болници от 14 ч. до 18 ч.,

както и попълване на въпросници за начина на живот и грижата за здравето.

Целта е човек да фокусира вниманието си върху това как диша.

Дали неусетно е загубил от активността и силата си при ходене, танцуване, изкачване на стълби и всяко подобно натоварване вече е съпроводено със закашляне.

Лечението, проведено навреме, може да стопира процеса и да намали оплакванията, защото това хронично протичащо заболяване води до дихателна недостатъчност. Тогава човек, за да може да диша, се нуждае от кислородолечение дори и у дома.

Затова се провеждат безплатни изследвания и кампании като тази от 27 юни "Световен ден на спирометрията - 2012". Изводите са следните: В 8 града сред 2795 са открити 477 случая с отклонения от дишането, прието за норма, което е около 17% от всички изследвали се, а това е висок процент заболеваемост.