Главната причина за бъбречните камъни е твърдата вода. Тя съдържа неорганични минерали като калциев карбонат и магнезиев карбонат. Тях тялото не може да ги усвои. Обикновено тези отпадъци се изхвърлят през бъбреците в урината. Проблемът възниква, когато количеството им е твърде голямо, а и липсва достатъчно течност, за да ги отмие. 

Неорганичните минерали и киселинни кристали могат да причинят камъни и в бъбреците, и в пикочния мехур. Лабораторно доказване на калций в урината говори за предразположение към образуване на бъбречни камъни. Калцият се намира в най-голямо количество в бъбречните камъни.

Много хора познават острата криза от камъни в пикочната система. Човек не може да допусне, когато види големината на камъчето или песъчинките, че те са причината за нетърпимата режеща болка. За да избегнат нова криза, повечето хора са силно мотивирани за промяна в начина на живот и диета.

Важен елемент в предпазване от бъбречни камъни е консумацията на по-малко количество от храните, които образуват кристали. Това се вещества, които тялото не може да използва.

Диетата изключва употребата на: 

-Сол (натриев хлорид) - задържа течностите и създава условия за кристализация.

- Алкохол - възпрепятства изхвърлянето на пикочната киселина.

-Животинските протеини - източници на токсични киселинни кристали.

-Калций- преобладаващ минерал в бъбречните камъни, но не бива да се подценява и риска от разрушени зъби и остеопороза поради нисък прием на калций.

Тялото усвоява само минералите, чийто източник са живите храни: зеленчуците, плодовете, зърнените храни.

Профилактиката на бъбречните камъни "тече от чешмата"

Важно е да не се обезводнявате, особено ако приемате диуретици и лаксативи.

- Изпивайте по 1,5 л вода дневно. Избягвайте твърдата вода.

- Разнообразявайте извора на трапезната вода, която купувате.

- Минералната вода обсъдете с вашия лекуващ лекар, след като вече е определен химичния състав на изхвърлените от вас бъбречни камъни.

Правилното количество храна е половината на това, което може да бъде изядено. Дори самото намаляване на порциите би било ефективна профилактика.

Природата в помощ на бъбреците