.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Звезден плод: карамбола

| преди 8 години
Звезден плод: карамбола
Цветовете на карамболата могат да варират от светло жълти до златисти и оранжеви. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Карамболата – атрактивна, полезна и „звездна”.

Карамбола или още наричан звезден плод е уникален, както по форма, така и по вкус. Цветовете му варират от светло жълти до златисти и оранжеви. На вкус наподобява микс от слива, ябълка, ананас и киви. Най-интересното от всичко обаче е неговия външен вид: разрязан той има формата на звезда. Затова е и наричан звезден плод.

Родината на карамбола е Цейлон, но в продължение на много векове тя се култивира из цяла Югоизточна Азия. Освен атрактивен външен вид, този плод притежава важни качества, които се изразяват в голямото наличие на антиоксиданти, витамин С, както и органични киселини, калций, натрий, фосфор, желязо, калий. Звездният плод има едновременно антиоксидантно и антимикробно действие.

Освен това, не можем да не отбележим, че е добър източник на фибри и помага за намаляване на кръвното налягане и холестерола. Знаехте ли също, че е подходящ за отслабване и защитава организма от инфекции? И още: полезен е за зъбите и венците.

Като изключим всички тези предимства и защити, както и превенции, които можем да извлечем от карамболата, тя може да бъде използвана много успешно в сладкарството и коктейлите: чудесен завършек на някое питие или плодова торта.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?