Последователите на Петър Дънов със сигурност са запознати с житния режим, който започва в началото на февруари. Избират това време, защото то е свързано с фазите на Луната. Свърши ли пълнолунието, започва житният режим. Всъщност той е много повече от промяна в начина на хранене. Дъновистите го приемат като метод да се пречисти тялото, но и за здраве, прочистване на мислите; съчетава се с различни духовни практики и т.н.

По-голяма свобода в комбинирането на продуктите, има в житната диета, която приема за основа житния режим на Дънов, но е по-широко ориентирана. Продължителността й е 14 дена. С тази диета може да свалите не повече от 2 или 3 кг, но със сигурност ще се почувствате освежени и тонизирани. 

Какво да ядем?

Жито или лимец – може да изберете коя от двете култури ще използвате за житната диета, тъй като това е нейната основа. Лимецът е с по-ниско съдържание на глутен, но в магазинната мрежа е на малко по-висока цена от житото.


Другите основни продукти са ябълки, мед и орехи.

Допълнителни – нахут, печени чушки и чия.

За хидратиране – лимонена, медена или ябълкова вода. При житния режим на Дънов лимонената вода, подсладена с мед, се изпива сутрин на гладно. При диетата може да пиете през целия ден в неограничени количества, без това да има зависимост към храната. Подслаждането с мед не е задължително и ако можете да пиете без него, ще се радвате на по-засилен ефект.

Лимонената вода прочиства и тонизира. За да я приготвите сложете 500 мл вода за се заври и към нея добавете 2 см корен от джинджифил, нарязан на тънки колелца. След като поври 5 минути, махнете от котлона и добавете сока от 1 лимон. Джинджифилът, както и други пикантни подправки, които може да добавите по желание – лют пипер или куркума, засилват очистващото действие на водата.


Медена вода – в 100 мл топла вода (да не е завирала) разтворете 1 с. л. мед. Концентратът се добавя към останалите 900 мл и се разклаща.

Ябълкова вода – настържете една ябълка и изстискайте сока й; сипете го към 1 л вода и разклатете, за да стане хомогенно.

Ако изпитвате глад, накиснете във водата шепа чия и консумирайте така. Чията ще намали глада, без да внася много допълнителни калории.

Примерен режим

150 грама жито се накисват поне за 12 часа в хладка вода. От водата зърната омекват. Ако нямате време да правите това всеки ден, може да накиснете предварително по-голямо количество и да го държите в хладилника, след като изцедите водата. Ако ostane по-дълго във вода, житото ще покълне. В това няма нищо вредно – всъщност пониците и кълновете са изключително полезни. Това количество ще бъде дневната ви дажба, която е добре да разпределите в три равни количества – за закуска, обяд и следобедна закуска.

За вечеря може да хапвате сварен или консервиран нахут или печени чушки. Вариантите за комбинации с тези продукти също са няколко. Под формата на салата – нарязани печени чушки, овкусени с малко зехтин и шепа сварен нахут.

Между закуската и преди вечерята задължително хапвайте плодове и ядки. В случая това са ябълките и лимоните. На ден могат да се консумират максимум 4 ябълки - по 2 преди и след обяд. Една ябълка може да се замени с 40 г орехи.