Суперплодовете са естествени функционални храни, съдържащи във висока концентрация полезни вещества - антиоксиданти, фитохимикали (каротеноиди и полифеноли), разтворими фибри (храна за "добрите" дебелочревни бактерии), омега-3 мастни киселини, незаменими аминокиселини, витамини - А, Е, С и група В, минерали.

Суперплодовете са не само част от ежедневния здравословен начин на хранене, но биха могли да помогнат при определени заболявания - сърдечно-съдовите, възпаление и хронична болка, инфекции, метаболитен синдром, затлъстяване, захарен диабет, храносмилателни проблеми, неврологични заболявания, имунни дефицити и алергии. Суперплодовете имат отношение към забавянето на стареенето (антиейджинг ефекти), жизнения тонус и сила, функциите на имунната система и детоксикацията на организма.

Според цветния код: жълто-оранжеви, червено-кафяви, зелени, синьо-виолетово-черни суперплодовете се разделят в няколко групи, което като цяло позволява по-лесното организиране на ежедневното пазаруване и прием на суперплодове. Различният цвят на суперплодовете означава съдържание на различни биологично-активни вещества, а препоръките са ежедневен прием на 100 до 300 грама различно оцветени суперплодове.

Жълто-оранжеви: манго, смокиня, портокали и други жълто-оранжеви цитруси, годжи бери, златното киви, папаята, морския зърнастец, гуава. Те са богати на: провитамин А, бета каротен, лутеин, зеаксантин, цитрусови флавоноиди - хеспаридин, нарингин, лутеолин и те са отговорни за: остеопороза и ставни възпаления, макулна дегенерация на окото, сърдечно-съдови заболявания, провъзпалителни състояния.

Годжи бери, наречен още мерждан или лициум се смята за един от най-мощните суперплодове.

Произхожда от Азия и по-точно Монголия и Хималаите в Тибет и Китай. Използва се от хилядолетия в Китайската медицина. Годжи бери е дребен, нежен и изключително деликатен плод с овална форма. Събирането на плодовете изисква изключителни умения, защото расте на голяма височина - около 9 метра. Концентрацията на биологично активни вещества в този дребен плод е изключително висока.

Годжи бери е отличен източник на каротеноиди - бета-каротен, лутеин, зеаксантин, ликопен, разтворими фибри, пептидогликани, ненаситени мастни киселини, стероли, амино киселини витамини Е, С и група В. Богат е и на минерали - калций, желязо, калий, цинк и селен.

Годжи бери е изключително богат на антиоксиданти - антоцианини, проантоцианини и флавоноиди, сред които особено се отличава цианидина. Това е фитохимикалът, придаващ характерния червено-виолетов цвят на плода, но освен това е и мощен антиоксидант, много по-активен от витамин С или Е. Здравните ползи на Годжи бери са многобройни и се прилага за медицински цели повече от 2000 години. Основните му приложения са резултат на високото съдържание на антиоксиданти, опредлящи антиейджинг ефектите му. Подобрява