Зеленчуците са благодатна и здравословна храна. Наред с това, другото голямо благо, което носят на човека, е тяхното прочистващо въздействие.

Спанакът, бамята и аспержите, като най-богати източници на глутатион, спомагат за освобождаването на разтворимите мастни токсини.

Доматите, броколите и отново спанакът, като съдържащи алфа-липоева киселина, унищожават вредните свободни радикали и действат като силни антиоксиданти – елексири на младостта.

Карфиолът, зелето и броколите, като съдържащи фитохимикали, са незаменими помощници на черния дроб при пречистването на целия организъм.

Лукът, чесънът, празът ускоряват разграждането на мазнините в храната и по този начин възпрепятстват натрупването им в организма.

Зелените зеленчуци пък подпомагат свалянето на излишното тегло, понижават кръвната захар и регулират метаболизма.

Чушките (всички цветове), патладжанът, зеленият боб, морковите и дори краставиците също притежават силно пречистващо и подпомагащо храносмилането въздействие.

Интересно качество на всички зеленчуци е толерантността им един към друт. На трапезата можем да ги сервираме в безброй варианти и комбинации. Така че, не забравяйте – здравето ни е правопропорционално на количеството и разнообразието от зеленчуци, които приемаме в менюто си всеки ден.