„Правилата” за най-правилно хранене постоянно се менят – на мода идват нови диети, по които буквално целият свят полудява, а различни гурута на здравословното хранене измислят революционни според тях хранителни режими. Едно нещо обаче остава константно почти винаги – твърдението, че закуската е най-важният етап от дневното ни меню. Все пак народната мъдрост гласи: "Закуската изяж сам, обядът раздели с приятеля си, вечерята дай на враговете си".

За вас изготвихме наистина кратък списък на продуктите, които са най-полезни за сутрешното ви хапване:

- Яйца - те са богати на витамин А и белтъчини, а съдържат и мазнини, които (колкото и да не ви се иска да повярвате) също са нужни на организма.

- Йогурт – способства за цялостното укрепване на имунитета, като отделно повишава устойчивостта към стреса благодарение на голямото количество лесно усвояващи се белтъчини и калций.

- Мед – един от най-полезните хранителни продукти. Фруктозата, която се съдържа в него, осигурява на организма бърз приток на енергия, а ацетилхолинът ни помага да се справяме лесно при стресови ситуации.

- Мармалад и конфитюр - те осигуряват много енергия, така че са добри за начало на деня. Имайте предвид обаче, че съдържат малко минерални вещества.

- Кафе или черен чай – всеки знае, че тези топли напитки ободряват, но много хора се заблуждават, че могат да закусят само с чаша от една от тях. Не е така – задължително хапвайте нещо, за да си осигурите нужното за нормалното функциониране на организма „гориво”.

- Препечени филийки – чудесно допълнение към кафето или чая. Те са богати на въглехидрати, но пък за съжаление не съдържат достатъчно микроелементи и витамини.

- Плодове – те са една от най-полезните храни, предоставени ни от природата. Естествен и най-богат източник на витамини, плодовете са подходящи не само за закуска, но и за всяко време на деня.

- Мюсли – пазарът е буквално залят с всевъзможни мюсли и зърнени закуски. Препоръчваме ви тези, които са натурални или съдържат изсушени плодове – те са богати са на въглехидрати и минерални вещества.

- Ръжен хляб – изключително полезен. Съдържа различни въглехидрати, целулоза, витамин В и минерални соли.

- Портокалов сок – освен, че е тонизиращ и зареждащ с настроение, този цитрусов фреш ви осигурява добър запас от витамин С за предстоящия натоварен ден.

- Кашкавал – вкусно и питателно, така нареченото „жълто сирене” съдържа много белтъчини и калций.