Ако искате да започнете да се храните по-здравословно, можете да го направите, като се поинтересувате кои промени в стила ви на хранене са най-добрият и безболезнен вариант. И да, това не означава, че просто трябва да спрете "вредните" храни. Понякога отговорът е в ориентирането към по-големи количества от полезните, за сметка на "лошите" продукти. Защото често, когато четете какво препоръчва даден режим на хранене, се хващате за главата от всички забрани и правила и не ви се иска да започвате, ама изобщо. И въпреки че тези диетични планове помагат на много хора да отслабнат, за други може да са просто неизпълними.

Ето ви 7 съвсем истински промени, които ще ви помогнат да се храните по-здравословно.

Повече вода

В това, че водата е полезна, няма съмнения. Не само, че тялото ви е хидратирано, но и му помага да се бори с глада. Не винаги, когато мислим, че сме гладни, наистина сме. Ако току що сте хапнали и след съвсем малко време имате порив да хапнете още - по-добре си сипете чаша вода. Ако и след това се усещате гладни, чак тогава си позволете да изядете нещо.

Повече зеленчуци в чинията

Не е необходимо да елиминирате каквито и да било храни от менюто си, просто добавете повече от здравословните. Чиния с листни зеленчуци е много по-добър избор от такава, пълна с мазни пържени картофки. Хубавата новина? След като изядете здравословното "блюдо", можете да си позволите и картофки - вероятно вече ще сте се заситили и няма да изядете толкова, колкото ако започнете с тях.

Ден без месо

Знем, че много хора отслабват, като веднъж седмично изключат месото от вечерята си. Други пък си обещават цял един ден без него. Опитайте втория вариант, може и да се изненадате от резултата.

Планирайте си "ден без вина"

Повечето диети постоянно ни казват какво не можем да ядем. Обикновено, когато разберем, че шоколадовата торта е абсолютно забранена, започваме постоянно да мислим за това колко много ни се яде точно това. Дори и да не обичаме толкова конкретна глезотийка, в секундата, в която ни я забранят, сме сигурни, че това е най-вкусното нещо на света. Вместо да се чувствате виновни и потиснати, планирайте си седмица, в която да си хапвате всичко, което си искате - не цялата, разбира се, изберете си ден. И му се насладете, без да се чувствате предатели на самите себе си.

Здравословни алтернативи

Потърсете по-здравословни алтернативи на любимите си храни. Заменете например картофения чипс с хумус и чипс пита. Не е точно същото, но помага да се справите с глада за "нещо такова". Потърсете и други варианти-алтернативи, с които да "облекчите'" диетата си.

Пробвайте нови неща

Колко често пробвате нови храни? Предлагаме ви да си поставите за цел да опитвате непозната за вас храна всяка седмица. Нови плодове, зеленчуци... проверете кои са си в сезона в момента и давайте смело. Възможно е да намерите свои любими храни, за които не сте подозирали, че бихте харесали.

Придържайте се към любимите си храни

Имате ли любима храна, която не сте хапвали от известно време? Много от нас ядат едно и също всеки ден, докато не ни писне. След това забравяме за него с месеци. Сетете се за нещо здравословно, което много сте обичали преди месеци, и го добавете към менюто си.

Е, не е чак толкова трудно, нали?