.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Затлъстяването и наднорменото тегло увеличават най-малко 2 пъти риска от рак

Евгений Милов | преди 5 седмици
Затлъстяване
Снимка: iStock
"Затлъстяването играе още по-значима роля за раковите заболявания от предложенията досега"

Ефектът от наднорменото тегло и затлъстяването е поне двоен върху рискa от развитие на рак, отколкото се предполагаше досега, сочат новите открития на международен изследователски екип, който включва учени от Бристолския университет.

Проучването е ръководено от Международната агенция за изследвания на рака и в него са участвали изследователи от Медицинското училище в Бристол към университета.

Затлъстяване
Снимка: iStock

Екипът е провел генетични анализи на осем често срещани рака, свързани със затлъстяването. Медиците сравнили оценките на генетичната Менделова рандомизация за връзката между индекса на телесната маса и риска от рак с оценките от класическите кохортни изследвания.

Затлъстяването се наследяваБлагодарете на родителите си – 50% от затлъстяването е генетично обусловено

Излишната телесна мазнина вече е призната като важна причина за ракови заболявания и се смята, че представлява 6 процента от всички видове рак в развитите страните с висок стандарт. Според резултатите от новия анализ делът на раковите заболявания, дължащи се на наднормено тегло и затлъстяване, всъщност е значително по-висок.

"Значението на тези анализи е, че те предполагат, че ефектът от наднорменото тегло върху риска от развитие на рак е бил подценяван в миналото", коментира Ричард Мартин.

Затлъстяването предизвиква рак на гърдатаПритеснителни резултати за наднорменото тегло при жените

"Затлъстяването играе още по-значима роля за раковите заболявания от предложенията досега", допълва професор по клинична епидемиология в университета.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "International Journal of Epidemiology".

Мангото бори затлъстяването Плодът от Южна Азия пази и от диабет
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?