Ягодите зареждат организма ни с ценни витамини и минерали, и дори с право са си заслужили славата на природен лек, който може да предотврати различни видове заболявания. Скорошно изследване например показа, че дневният прием на ягоди помага за намаляване растежа на туморни клетки. И с това не се изчерпва тяхното удивително въздействие върху човешкото здраве...

#Те са пълни с витамин С
Само в осем средно големи ягоди се съдържа необходимата дневна доза от 160 % витамин С. Нещо повече, флавоноидита в ягодите помагат на витамин C да си свърши работата още по-ефективно.Това означава, че редовната консумация на ягоди повишава имунната защита на организма, оказва антиоксидантно и противовъзпалително въздействие, забавя процесите на стареене на тъканите.

#Понижават високото кръвно налягане
Свойството си да понижават високото кръвно налягане, както и нивото на вредния холестерол, ягодите дължат на калия и магнезия, които в тандем се превръщат в мощно средство за понижаване на кръвното налягане, причинено от натрий. Калиевите соли подобряват сърдечната дейност и отделянето на излишните течности от организма. Съчетанието на витамин С и калций в ягодите пък укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от кръвоизливи.

#Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания
Освен че участват активно в регулирането на високото артериално налягане, ягодите имат свойството да намаляват възпалителните процеси, свързани със сърдечно-съдовата система, да стимулират „добрия” холестерол. Консумацията на ягоди е полезна при сърдечно-съдови проблеми и поради високото съдържание на фибри, фолиева киселина, антиоксиданти и наличието на малко мазнини. Този състав благоприятства понижаването нивото на вредния холестерол. Някои от витамините от група В, които присъстват в ягодите, са полезни за укрепването на сърдечния мускул и така помагат за по-доброто функциониране на сърцето. Флавоноидите в ягодите предпазват сърцето от различни здравословни проблеми, разширявайки кръвоносните съдове, което намалява натрупването на плака и респективно запушването на коронарните артерии. Фолатът в ягодите пък може да унищожи хомоцистеина – аминокиселина, която е свързана с болест на сърцето.

Днес ви представяме една нетрадиционна рецепта за скандално вкусна пица с ягоди, балсамов дресинг и босилек.

ПРОДУКТИ:
пълнозърнесто тесто за пица
1½ ч.ч. настъргано сирене моцарела
150 г козе сирене
½ кг нарязани ягоди, нарязани на тънки кръгчета
1 с.л. пресен босилек, накъсан на ситно
прясно смлян черен пипер
½ ч.ч. балсамов оцет
2 с.л. мед

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загрейте фурната до 180 градуса. Разточете си тестото за пица върху набрашнена повърхност. Отгоре поръсете с настърганата моцарела и козено сирене, надробено на едри парченца. Декорирайте ягодите. Печете в намаслена тава, докато сиренето набъбне и се покрие със златиста коричка, около 35 до 40 минути.

Междувременно в малка тенджера смесете балсамовия оцета и меда. Внимателно оставете сместа да къкри на средно-слаб огън, около 10 до 15 минути, докато обемът й се намали на пловонина, след което оставете настрани.

След като пицата се изпече, посипете отгоре ситно нарязания босилек и прясно смлян черен пипер. Нарежете на 4 парченца. Всяко от тях с помощта на лъжица напръскайте с дъждец от балсамовия дресинг и сервирайте!