Чудили ли сте се някога защо през зимата умирате за нещо калорично – макарони, пица, пържени картофки, шоколад, сладкиши, докато през лятото цял ден можете да изкарате на едно тараторче или салатка?

Няколко са теориите, които обясняват защо през зимата не можем да устоим на всички висококалорични вкуснотии.



Защото лошото време ни депресира

Ако непреодолимото ви желание да хапнете нещичко се изразява в желание за макарони, пица или бисквитки, то най-вероятно лошото, мъгливо, дъждовно и снеговито време ви депресира. Специалистите са на мнение, че е нормално да се справяме с дългите студени дни, като задоволяваме всичките си желания. Множество изследвания са доказали, че когато си похапваме калорични храни, се чувстваме щастливи (или поне само докато си хапваме).

Ако сте от гореизброените зимни лакомници и сте предразположени към сезонна депресия, то хапвайте повече храни, съдържащи омега-3 мастни киселини. В голямо количество полезните вещества се съдържат в сьомгата. Доказано е, че те повдигат настроението, а това, че сьомгата е отличен източник на протеини, които ще ви държат сити дълго време. Ако усетите, че огладнявате, но под ръка нямате сьомга, то пробвайте с шепа сурови ядки.


За да ни е топло

Не е тайна за никого, че през зимата поемаме повече храна, а и по-калорична, за да ни е топло. На същия принцип са животните, които натрупват подкожна мазнина, за да предпазят тялото си от студа през зимните месеци. Всеизвестно е и че храненето повишава вътрешната температура на тялото. Но това не означава, че трябва да комбинираме силно топли и силно калорични храни.
Достатъчно е преди да излезем на студа да хапнем топла супичка – зеленчукова, домашна, приготвена с по-малко мазнина. Друго разрешение на проблема е похапването на храни, богати на желязо – пилешко месо, зеленчуци със зелени листа, риба.  Елементът е полезен за щитовидната жлеза, която регулира и отговаря за топлината тялото.

 

По-обилното похапване е просто… традиция

Да, правилно прочетохте. Според някои специалисти, зимното натрупване на килограми и по-обилното похапване са свързани с честването на различни празници – именни дни, Нова година, Коледа, Свети Валентин, Трифон Зарезан и др. И всичко това е комбинирано и обилно гарнирано със застоялия начин на живот, който водим през зимата.

Никой не би устоял на прекрасните сладки и торта, която баба е направила специално за нас, нали? И по време на повечето празници е все същото. Най-добрият вариант е да си похапвате от любимите специалитети, когато има повод, а през останалото време да се придържате към здравословни храни, съдържащи антиоксиданти и фибри – плодове, зеленчуци, пилешко месо, риба.