В България залагаме на тестените изделия. През уикенда или когато сме си вкъщи и мама или баба искат да ни поглезят, ще закусим с мекички - със сиренце, захар или конфитюр.


Американците следват принципа, че закуската е най-важното хранене на света и закусват обилно - с палачинки, бъркани яйца, препечени филийки и задължително бекон.

В Германия си имат традиционни бретцели - тестени печени изделия и характерните за баварската кухня малки бели вурстчета. В Дижон се произвежда световноизвестната дижонска гочица - във вариации с чесън, естрагон, босилек, кориандър, орехи, горски ягоди и други, които й придават особения, пикантен вкус.


В Испания започват деня си с омлет.
Италианците залагат на сладкото - филийки с течен шоколад и кафе - естествено италианско.



Известните с гостоприемността си турци ще ви приготвят закуска от сусамени гевречета и чай. Въпреки че южната ни съседка е по-известна с турското си кафе, всъщност жителите й пият много повече чай.


Нещо по-екзотичо - от Филипините. Това са пържени банани.


Няма да ви изненадаме с избора за закуска на французите - френски кроасани, разбира се. В страната на Наполеон ги хапват като ги разрязват по средата и намазват с масло и конфитюр.


В Исландия в началото на деня си правят протеинова бомба, похапвайки сандвичи с риба тон върху черен хляб.