Американски учени от Флорида установиха, че маслото е супервредно за талията.

Ако искате да свалите излишни килограми е много важно да изключите маслото, смятат съвременни диетолози. Причината? Многото наситени мазнини, които са основните виновници за затлъстяването, сърдечните заболяване, болестта на Алцхаймер и някои видове рак, твърдят от БГНЕС. 

Какво е препоръчително да направите в такъв случай? Специалистите съветват да замените маслото със зехтин. В допълнение, за здравословната диета трябва да избягвате захарта и солта, които могат да бъдат заменени с полезни билки и подправки.

И все пак – има ли резон в подобни твърдение и нови открития? Споровете относно това дали маслото е полезно или не, изобщо не са от вчера.

През последните стотина години начинът на хранене се е променил много повече, отколкото във всеки друг момент от човешката история. Въпреки общоприетото твърдение, че здравословната диета е нискомаслената, намалявайки приема на животнински мазнини, често увеличаваме количествата захар и въглехидрати, реципрочно на броя калории, които поглъщаме.

Така че – къде е истината?

Според някои изследвания – мазниниите не ни правят дебели. Естествено, лесно е да повярваме, че наситените мазнини в чинията ни, ще се залепят и на тялото. Но това не е вярно. Всъщност добрите животински мазнини (каквото например е маслото) са много засищащи и е по-малко вероятно да преядем или да хапнем нещо набързо между основните хранения.

Нискомаслената диета не е задължително да е полезна. Всъщност хората, които се подлагат на такива хранителни режими, са гладни, депресирани и податливи на различни заболявания. С времето, заменяйки животинските мазнини с трансмазнини, захар и други рафинирани въглехидрати, на практика пълнеем.

Мазнините са важна част за балансираната и здравословна диета. Те са много важни за изграждането на най-важните частички в нашето тяло – клетките. Всичко – от мозъка до хормоните, от имунната система до костите, се нуждае от мазнини, за да функционира нормално. 

Дали ще отрежете маслото от менюто си или не - това зависи от вас. За всеки случай е важно едно - да сме здрави и да не лишаваме тялото си от нищо, което е полезно, макар и обект на научни дебати.