В част 1 на тази статия ви разкрих защо се храним когато не сме гладни. Независимо дали сте се подложили на нова диета или сте в труден период от живота си, емоционалното хранене показва едно: докато вие се опитвате да се храните разумно или да се справите с тежка ситуация на работното си място, нуждата ви от първична храна: разбиране, любов, удовлетвореност, бива заместена от вторична храна: често сладка и солена.

Изблиците на емоционално хранене се случват най-често вечер, когато волята ни вече не може да контролира емоциите, уморени сме от деня и нямаме сили да потискаме импулсите си. Може би сте воювали с няколко бисквити в шкафа, престрували сте се, че не са там, и накрая пак сте ги изяли, след като сте се опитали да хапнете ‘’само една’’.

Холистичните нутриционисти съветват да приемете фактите спокойно и да опитате няколко хода, които гарантират успех.

1. Намалете приема на сладка храна през деня. Доказано е, че ако имате склонност към емоционално хранене, дори малки количества сладки храни, като един бонбон, който сте си взели в офиса, могат да ‘’отключат’’ цяла каскада от злощастни преяждания в края на деня. Ако все пак се налага да приемате сладка храна, в никакъв случай това не бива да е на гладно.

2. Прекратете приема на безалкохолни напитки. Само една безалкохолна напитка може да съдържа дневната ви доза захар. Дори да приемете прясно изцеден плодов сок, съдържанието на захар е достатъчно високо да отключи емоционално хранене в края на деня. Приемайте плодовете цели, заедно с фибрите в тях, за да забавите усвояването на захарта и да предотвратите спадовете в емоциите, които следват след прием на сладко.

3. Ако получите силно желание за сладко или солено, след като вече сте се нахранили, помислете дали сте пили достатъчно вода. Обезводняването е честа причина за такива пориви, а много от нас не приемат достатъчно вода. Изпивайте поне 8 чаши вода дневно, ако се борите с емоционално хранене. При пристъп за сладко, веднага изпийте чаша вода и изчакайте 15 минути.

4. Включете сладки на вкус зеленчуци в ежедневното си меню: това включва домати, моркови, чушки, сготвен лук, картофи и сладки картофи, тиква. По този начин ще приемате въглехидрати, които се усвояват бавно и не причиняват спад в енергията и настроенията. Това ще стабилизира и желанието за сладко преди месечния цикъл.

5. Използвайте силата на подправките: сладките подправки като канела, индийско орехче и карамфил, както и пресния джинджифил и ванилията ще помогнат да овкусите храната си без да мислите за десерт, когато не сте гладни. Добавяйте ги в чаша чай, мляко или кафе или ги използвайте при приготвяне на зеленчуци.

6. Погледнете на Изток – научете как да балансирате храната си чрез приготвяне на продуктите по начин, който засища всички сетива. Такава е Аюрведичната кухня, такива са и принципите за балансиране на ин и ян храните в китайската медицина.

7.  Хранете се бавно. Сигналите за ситост достигат до мозъка след около 20 минути. За да забавите храненето си може да дъвчете по-дълго, както са ни учили нашите баби или да оставяте вилицата и ножа между всяка хапка. Избирайте храни, които се дъвчат по-дълго време и които са разноцветни.

8.  Научете каква емоция носи всяка храна. Моя приятелка, която често посяга към шоколада ми сподели, че един шоколад може да я накара да се чувства спокойна. Друга ми каза, че се чувства така, сякаш се награждава за добрия ден. Отпуснете се и се потопете в чувството на спокойствие, което ще ви обхване ако хапнете шоколад. Извикайте в съзнанието си спомен за спокойно място, момент от живота си или конкретна сцена. След като ви залее това благодатно чувство, ще видите че няма нужда от храна, за да го усетите. Изпитайте емоцията без да приемате храна.

9. Направете си меню от първични храни. Това са възможностите да се радвате, да играете, да празнувате, да бъдете обичани, удовлетворени, спокойни. В това меню сложете поне 10 неща, които ви карат да се чувствате добре: медитация, молитва, масаж, разходка в гората, среща с приятелка, семеен обяд, езда, аранжиране на цветя, фризьор, хубава книга или нежна музика. Изваждайте това меню и си ‘’поръчвайте’’ по една първична храна, всеки път, когато ви застигне емоционален глад. Така ще бъдете във връзка с чувствата си и едновременно здрави и витални.

През следващата седмица изследвайте чувствата си и реакциите си при различни поведения на хранене. Ще видите колко лесно е да идентифицирате емоционалните моменти и да избегнете капана на захарта!

Със съдействието на www.artofrealfood.com