Преди 2-3 години впечатляваща статия в "National Geographic" ни запозна отблизо с живота на народа ‘’хадза’’ - танзанийски ловци и събирачи, които живеят далеч от цивилизацията.

На снимките хората хадза изглеждат леки, подвижни и здрави – по всичко личи, че се движат много и се хранят с каквото природата ги е дарила. Има само няколко народа по света, които живеят толкова близко до реалността на прадедите ни и те са напомняне за това как сме живели преди земеделието да промени хода на човешкото развитие.

Една от теориите за наднормено тегло и затлъстяването, които с всяка година стават все по-сериозен проблем за съвременните хора е, че не се движим достатъчно и разходът ни на калории е твърде нисък. Съответно специалистите съветват да увеличим физическата си активност, за да го повишим.

Изледване, публикувано преди няколко дни, обръща нашите представи за това колко калории са изразходвали предците ни. То е направено именно сред племето ‘’хадза’’ и разкрива много интересни факти. Досега теориите за енергоразхода на прадедите ни никога не са били базирани на директно и точно научно измерване. Екипът, воден от Херман Понтзер от колежа Хънтър в Ню Йорк е първият, който провежда подобен експеримент и е смаян от резултатите.

Всички очакват ловците-събирачи да изразходват хиляди калории повече от западните си братя. Цифрите показват друго – средно на килограм хората хадза изразходват същите калории в покой или при ходене, които изразходват и онези, работещи в офис. Макар че се движат повече от нас, хората хадза имат подобен на нашия метаболизъм в покой и близък дневен разход.

Това изследване подкрепя схващането, че повишението на средното тегло на населението в цивилизования свят и повишените проценти наднормено тегло и затлъстяване, се дължат на различното ни хранене, а не на липсата ни на физическа активност и понижен разход на енергия. Ръководителят на изследванието заключава: ‘’Може да се окаже, че разходът ни на енергия е по-скоро отражение на общото ни генетично наследство, отколкото функция на физическата ни активност!’’

Със съдействието на www.artofrealfood.com