.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Всичко за психичните разстройства на храненето Vol.2

LadyZone.bg | преди 3 години
2111121383.jpg
Миналата седмица научихме първоизточниците за развитието на хранителните разстройства, които нахлуват с взлом в живота ни. Днес обръщаме внимание на отделните видове такива, които постепенно съкращават живота ни до смърт.

#Видове хранителни разстройства

Анорексия нервоза
Анорексиците ограничават количеството храна и напитки често пъти до опасно ниски нива. Най-често това състояние се наблюдава сред момичетата на възраст между 14 до 25 години. Анорексиците често идват от семейства, където няма много комуникация, но където има значителен натиск от страна поне на един от родителите да се представиш сред обществото винаги на ниво, да си най-добрия и съвършен. Анорексиците често пъти развиват интензивен и нарастващия страх от наддаването на килограми и трупането на мазнини.

С течение на времето те губят реална представа за собствената си тежест, продължавайки да си мислят, че все още не са достигнали съвършената форма. В тежки случаи анорексичните момичета могат да станат толкова слаби, че дори да нямат сили да стоят изправени, косата им опада, а настроението им постоянно се мени. "Анорексия нервоза' се отличава с най-висока смъртност от всички останали психични разстройства, свързани с храненето.

Булимия невроза
Страдащите от булимия изпитват неконтролируемо желание да ядат огромни количества храна. Те изпитват емоционален глад, който трудно може да бъде задоволен. След това повръщат или използват диуретици и други медикаменти за
контролиране на теглото. Булимиците често са с нормално тегло, но също като анорексиците страдат от резки промени в настроението.
Често имат болки в гърлото, поради постоянното повръщане, което сами си предизвикват. Булимиците са склонни и на често гладуване, за да получат емоционално удовлетворение и за да преодолеят чувството си за вина и срам.
При тежки случаи страдащите от булимия могат да развият опасно ниски нива на важни минерали в организма, които сериозно да повлияят - понякога фатално – на жизненоважни органи. От време на врем тежката булимия може да доведе до сърдечни пристъпи.

Обсесивно-компулсивно разстройство, или склонност към преяждане
Хората, страдащи от този тип нервно разстройство се отдават редовно на епизодично преяждане в големи количества храна. Обикновено те се хранят, докато не почувстват сериозна тежест и дискомфорт. След хранене те изпитват силна вина и разкаяние от огромното количество погълната храна. Някои страдащите признават, че никога не изпитват чувство на ситост независимо от масата храна, която са консумирали.

#Лечение на психичните хранителни разстройства
Най-важното нещо, което всички експерти подчертават, е необходимостта от ранно диагностициране на проблема и предприемане на лечение по възможно най-бързия и навременен начин. Лечението може да включи един или повече от следните стъпки:
-консултиране
-семейна терапия
-групова терапия
-терапия чрез изкуство и театър
-хранителни съвети

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?