Замисляли ли сте се, че има, да ги наречем, група храни, за усвояването на които човешкият организъм изразходва повече енергия, отколкото получава от тях. Отличителна тяхна черта би трябвало да е ниското съдържание на въглехидрати или ако се съобразим с по-горе казаното, те са си направо продукти с отрицателна калоричност. Повечето диети задължително включват много от тях. Хвалят ги с това, че са полезни за стомаха и храносмилането, и едновременно с това подобряват метаболизма, или с две думи – помагат в борбата ни срещу излишните килограми.

Ето и един кратък списък на тези незаменими и всъщност чести гости на трапезата ни, за които най-лесно бихме се досетили:

Краставицата, марулята и кромида, чесънът, целината и зелето – от зеленчуците, ананасите и грейпфрутът – от плодовете, и... най-неочаквано рибата, са само малка част от вкусната палитра безценни за всяка диета продукти.

За капак пък предлагам да зарадваме небцето си с една необикновено лека и свежа дъхава салатка от риба тон с целина и ананас.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Продукти и количества за 4 порции:

4 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
1 равна с.л. пресен нарязан риган
¼ ч.л. сол
Смлян черен пипер
4 шайби ананас, нарязани на малки триъгълничета
400 гр консервирана риба тон без кожата, отцедена
4 тънко нарязани стръкчета целина
2 големи домата, нарязани на кубчета
1 малка глава червен лук, нарязана на кръгчета
2 краставици, нарязани на кубчета
250 гр листа от маруля
Няколко пресни листенца риган за украса

Целината, краставичката и доматът прекрасно се съчетават с ананаса и сочните късчета риба тон в това красиво и вкусно ястие.

Стъпки:

1. Разбийте в голяма купа зехтина, лимоновия сок, нарязания риган, солта и малко пипер. После в получения сос сложете рибата, целината, доматите, ананаса и лука. Внимателно разбъркайте.

2. Застелете голям съд с листата от марулята, изсипете сместа с рибата и поръсете с листенцата риган отгоре. Похлупете и оставете да преседи 10-15 минути. Поднесете по желание с тънки филийки пълнозърнест хляб.

Тази салатка успешно съчетава и може да замести на трапезата ви и първото ястие, и второто, и десерта.