Константинопол, Византион, Цариград или просто Истанбул. Това е градът свързващ редица култури, с дълга история и важна роля както в миналото, така и днес. Всъщност името "Цариград" има славянски корен,  а преди години  е бил разположен само в Европа. Впоследствие се разраства на територията на още един континент. Днес двете части са свързани с прочутите мостове над Босфора.

За да усетите пулса на града, трябва да се разходите по улиците, да посетите местните ресторантчета, да помиришете средиземноморските билки и подправки. Ако за българите една от националните кулинарни гордости е баницата, то за турците това е дюнерът. Турската кухня заимства много елементи от средиземноморската, която е сред най-здравословните и диетични. Всъщност ключът към това се крие във факта, че тук се отбягват храните от консерви, полуфабрикатите, въобще храните, съдържащи оцветители, стабилизатори и други подобни.

Турците са истински майстори на тестените изделия – освен на божествено вкусен хляб, можете да се насладите на вкусни бюреци с пиле или кайма.

Неслучайно Истанбул е избран за център на Кулинарния фестивал „Тояб”. Тази година той  се проведе за 9 път, под егидата на Световния съюз на професионалните готвачи. В него взеха участие представители от над 20 държави, които се съревноваваха в над 90 дисциплини. Жури от 15 човека - готвачи, журналисти и кулинари, имаха тежката задача да дегустират, сравняват и оценяват ястията. За 30 минути участниците трябваше да сготвят и да почистят след себе си. Ако не успеят, са дисквалифицирани.

Карвинг - древното изкуство

Карвингът е специфичен начин на декориране на плодове и зеленчуци чрез резбоване. Заражда се в Тайланд като част от заниманията на придворните готвачи на краля. През последните 40 години става особено популярно и в Европа. Резбоват се тикви, дини, ряпа и др. Турските майстори готвачи са едни от най-талантливите в тази област. Със специалните си уреди те могат да направят всякакви форми и фигури от плодове и зеленчуци - дворци, цветя, каляски.
диня
Специалитетите, които се приготвят от участниците на фестивала, са истински шедьоври - стек на скара с пълнен лук, пресни зеленчуци и сос от риган, филе от фагри с мус и шафран, гарниран със зад спанак, пържени скариди в лимонов рибен сос, скилидки чесън и коричка, терин от гъши дроб със суши и др.

Шоколад, захар и други сладки изкушения

Десертите... какво нещо са десертите тук! Освен че са като за изложба, те са и изключителни по вкус, а разнообразието е огромно - локуми, кадаифи, баклави… Народния фолклор  тук е дал и много интересни имена на своите ястия:  къз мемеси татлъсъ (момински гърди), "Възторгът на султана", и други.

тортаШоколадова торта с дервиши и захарна склуптура Алиса в Страната на чудесата – това са едни от многото зашеметяващо красиви и вкусни неща, с които се представят участниците във фестивала. Захарната композиция с Алиса, братята Туидъл и вълшебните гъби е направена за 10 дена, с около 24 кг захар.

Работата със захар и оформянето на различни фигури за ядене от нея е сравнително нова за България. Но в други европейски страни от много години вече е факт. Със захарта се работи както с марципаново тесто, шоколад или лед. Използват се центрофуги, духалки и други специални уреди. От захар е направен дори мостът, който свързва разделените по естествен начин две части на Истанбул -  европейската и азиатската.
мост
Това е Истанбул... история, музика и многопластова храна. Храна, която ни разкрива за миг отношението на хората към тайнството, наречено готвене.

Материалът е подготвен с любезното съдействие на предаването "Кухнята на Звездев".