Ако искате да се предпазите от настинка и грип в студения зимен сезон, пийте повече чай и вино. 

Черният чай и червеното вино съдържат флавоноиди - химични вещества, които са известни със своите противовъзпалителни и антиоксиданти свойства.

Бактериите в стомаха използват флавоноидите, за да създават химикал, известен като DAT, който стимулира имунната система на организма. А повишената имунна система намалява риска от развитие на настинка и грип.

Така, вместо да лекувате възпалено гърло, кашлица, главоболие и дискомфортни грипни симптоми, по-добре се наслаждавайте на здравето, като консумирате повече чай и вино.

Резултатите са от изследване на американски учени от "Washington University", ръководено от д-р Ашли Стийд.

"От години се счита, че флавоноидите притежават защитни свойства, които спомагат за регулирането на имунната система при борба с инфекциите", коментира специалистът.

Диетата, богата на флавоноиди, не е достатъчна - резултатите от проучването показват, че се нуждаем и от правилните микроорганизми в чревната система, за да използваме флавоноиди, които да контролират имунния отговор, допълва д-р Тадеус Стапенбек от екипа.