Какво знаем за пастата?
Пастата се прави от тесто, замесено от брашно, вода и/или яйца. Тя може да бъде суха или прясна. Обикновено се вари и се поднася със сосове и подправки. Пастата може да бъде с различни форми и размери. По-тънките и по-малките често се използват в супи, дългите ленти вървят със сосове, а цилиндричната паста и тази със забавни форми са подходящи за салати или запечени на фурна. Пастата обикновено е жълтеникавобяла, но може да бъде и разноцветна. Червената паста се постига с цвекло, зелената – със спанак, а оранжевата – с домат.

Следват най-популярните видове паста:

#"Ангелски коси"( Capelli d'angelo)
Пастата представлява дълга и много тънка на вид на паста. Приготвя се много бързо заради своята тънкост – само 6-7 минути са й необходими, за да престои във вряща вода. Италианците я поднасят като ‘primo piatto’ (първо блюдо), а не като основно. „Ангелски коси” са подходящи за бульони. Комбинира се чудесно и с леки и деликатни сосове, като млечен или доматен например.

#Спагети (Spaghetti)
Най-старият и най-популярен вид паста. Представлява дълги и тънки пръчици с диаметър 1.8-2.4 мм и дължина над 15 см. Сервират се с всевъзможни сосове, като един от най-известните са Spaghetti Napoli – спагети по неаполитански с доматен сос.

#Букатини (Bucatini)
Приличат на спагетите, но са кухи по средата. Този вид паста е идеалният избор за всеки вид сос, може да се запичат и са подходящи за готвене по метода запържване с разбъркване.

#Фарфале (Farfalle)
Паста под формата на пеперуда. В превод от италиански означава „пеперуда”. Прави се от твърда пшеница. Представлява квадратно парче тесто, защипано по средата, с къдрави краища. Използват се за приготвянето на различни салати и се съчетава перфектно както с традиционни сосове (от домати, сирене, сметана), така и с нестандартни. Съчетава се отлично с месо, риба, зеленчуци, сирене. Подходяща е и за супи.

#Пене (Pene)
В превод от италиански означава „перо”. Пастата е с куха форма с диагонално срязани краища. Тя отлично се съчетава с традиционни сосове от домати и месо, както и с по-оригинални – на основата на зеленчуци и сирена.

#Равиоли (Ravioli)
Паста с пълнеж, обикновено с квадратна форма, накъдрени краища, с различна големина. Пълнежът може да бъде от сирена, месо, зеленчуци, подправки, дори и риба. Сервира се с червен сос или с масло и сметана.

#Талиателe (Tagliatelle)
Класическа дълга и плоска паста – около 8 мм широка. Може да се сервира с различни видове сосове, но най-подходящи са класически сос с месо или сос болонезе.

#Ригатони (Rigatoni)
В превод от италиански означава „райе”. Пастата е с идеална цириндрична форма с равни краища, а самата повърхност е грапава, с издълбани спирали. Пастата е подходяща за всякакви сосове – от сирене до сметана, за салати и запечена на фурна.

#Фузили (Fusilli)
В превод от италиански означава "вретено".Наричат ги "усукани спагети", имат спираловидна форма и са направени от твърда пшеница. Подходящи са за всякакви сосове, може да се счупят наполовина и да се добавят в супа или да се превърнат във вкусна и красива салата. Могат да бъдат запечени и на фурна.

#Канелони (Cannelloni)
Буквално означава "голяма тръстика". Това е цилиндричен вид паста, обикновено се сервира запечена с някакъв пълнеж и залята отгоре със сос. Най-популярният пълнеж е спанак, рикота и мляно месо. Обикновено се заливат с доматен сос или бешамел.

#Букви 
Пастата под формата на букви и е подходяща за супи и върви много със зеленчуци. Това е и любимата паста на малчуганите.

#Мидички (Conchiglioni)
Този вид паст съществува в различни и разновидности и големини. Според това колко е голяма, се нуждае от повече или от по-малко време за варене.

#Тортелини (Tortelini)
Малка по размер паста, във формата на пръстен, с пълнеж от месо, сирене или зеленчуци. Обикновено се сервира в бульон или сметанов сос.

#Макарони (Macaroni)
Тръбеста паста, която се приготвя от грис и вода (а не от брашно и яйца). Има я в различни форми. Подходяща е комбинацията й с масло и сирене. Но може да се съчетае и с различни зеленчуци и пикантни сосове.

Ето и основните правила, които трябва да следваме при приготвянето на паста:

1. Налейте достатъчно вода в голяма тенджера и включете на висока температура.

2. Когато водата заври, добавете пастата, щипка сол и намалете огъня, но така че мехурчетата във врящата вода да станат по-малки, а водата да продължава да ври.

3. Не варете никога пастата под капак, тъй като водата бързо ще прелее. Просто оставете дървената си лъжица в тенджерата и от време на време разбърквайте.

4. Никога не слагайте пастата в съд с некипяща вода. Това само ще наруши консистенцията на пастата и ще я направи по-невзрачен нейния вкус.

5. Не е добра идея да варите два различни вида пасти заедно, освен ако те не са подобни по размер и форма, и да предполагат приблизително еднакво време на готвене.

6. Тествайте готовността на пастата чрез разчупване с пръсти. Ако забележите бяла линия в центъра, означава, че тя се нуждае от още малко време.

7. Когато пастата омекне, трябва да я изцедите. За целта отдръпнете от котлона и добавете 2 ч.ч по-хладка вода, за да спрете процеса на варене. Поръсете с няколко капки зехтин, за да не залепнат отделните детайли.

8. Веднага след това залейте пастата със сос. Пастата ще стане особено сочна и вкусна, ако я оставите да поври за няколко минути вътре в соса.