Добри новини за всички вегетарианци - учените отдавна изтъкват ползите за здравето от хранителния режим без месо, но те могат да бъдат още по-ефективни, отколкото си мислим. 

Според ново изследване на учените от Харвардския университет една трета от случаите на преждевременна смърт могат да бъдат избегнати, ако хората преминат на вегетарианска диета.

"Изследванията показват, че досега сме подценявали положителните ефекти от вегетарианската диета", коментира д-р Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в "Harvard Medical School".

Докато цифрите от Националната статистическа служба на Великобритания показват, че около 24% от 141 000 смъртни случая годишно в страната са предотвратими, повечето причинени от алкохол, тютюнопушене и затлъстяване.

Снимка: iStock

Новите изследвания от Харвард показват много по-висока цифра - около 200 000 живота биха могли да бъдат спасени всяка година, ако хората премахнат месото от менюто си.

"Мисля, че подценяваме ефекта", казва д-р Нийл Барлард. "Мисля, че хората си представят, че здравословното хранене има само скромен ефект и вегетарианската диета може да ви помогне да загубите малко тегло. Но когато тези диети са правилно конструирани, мисля, че те са изключително мощни."

Цифрите са сериозни, както очевидно и ползите от безмесната храна за здравето, които са били подценявани. Време ли е да спрем месото, след като вегетарианската диета може да предотврати 1/3 от случаите на преждевременна смърт? Отговорът зависи само дали искате това време на Земята.