Орехите могат да помогнат за предпазване от деменция, сочи проучване на американски специалисти.

Изследователи от университета на Ню Йорк са установили в експерименти с мишки, че гризачите, на които били давани орехи, запазват мозъчните си способности. При животните, на които не бил даван този вид ядки, специалистите наблюдавали загуба на познавателните способности, на паметта и на физическия и емоционален контрол.

"Орехите оказват благоприятен ефект върху намаляването на риска на болестта на Алцхаймер, отлагат проявата и забавят развитието й", обяснява д-р Абха Чаухан от изследователския екип.

Специалистите са открили, че съдържащите се в орехите витамин Е и флавоноиди допринасят за унищожаването на свободните радикали, които причиняват деменция.

Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция. Тя представлява заболяване, свързано с деградация в психическите способности и атрофия на кората на мозъка. От Алцхаймер страдат около 35 милиона души по света. Въпреки десетилетията на изследвания, за нея няма лечение.

Предишни изследвания са показали, че благоприятен ефект в борбата срещу болестта на Алцхаймер оказват също чаят, кафето и тренировките.