.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

В сезона на дините

| преди 6 години
408947.jpg
Снимки: Thinkstock/Guliver Photos
Големи, сочни, утоляващи - това са дините

В сезона на дините сме – сладки, утоляващи, студени, червени и… жълти. Да, правилно прочетохте. Освен кърваво червената диня, съществува и друга разновидност, която сигурно ще ви се стори малко странна, но цветът на сърцевината й е наситено жълт. Външният вид на жълтата диня е същият като на червената – овална или кръгла форма, зелен цвят с бели ивици.

  • Вкусът е много подобен на червената диня, но много хора го определят като по-сладникав и наподобяващ вкус на мед.

 

  • Причината за жълтия цвят на динята е отсъствието на антиоксиданта ликопен.

 

  • Първата диня с жълто-бял цвят е намерена диворастяща в Южна Африка. Съвременните й разновидности са облагородени, с подобрен вкус, цвят и консистенция.


Как да изберем хубава и узряла диня?
И при червената, и при жълтата диня важат едни и същи правила при избора на хубав плод. Огледайте външния й вид – тя трябва да е здрава, да не е напукана, повърхността да е гладка, а зеленото – наситено, но в никакъв случай прекалено тъмно. Някои хора използват  и още един сигурен метод за проверка зрелостта на динята – при надраскване с нокът, тя трябва лесно да се бели. Когато я вдигнете трябва да тежи повече отколкото изглежда. При почукване звукът трябва да е чист и ясен, а не глух. Не се притеснявайте, ако от едната страна динята е бяла. Това е така, защото все пак тя е стояла на земята, докато узрее и от тази страна слънцето не е успяло да я огрее.

Динята - чудесен начин да разтоварим организма
През горещите месеци от годината обикновено повечето неща, които хапваме са леки и разхлаждащи, защото организма ни не може да поема в големи количества тежки продукти. Динята е чудесен начин да прочистим организма си, да утолим жаждата и да свалим някое и друго килце. Тя не съдържа наситени мазнини и холестерол. Затова пък е богата на калий, витамин А и витамин С.

Знаете ли, че:

- Всъщност динята не е плод, а зеленчук – братовчед е на краставицата.

- Световният рекорд за най-голяма диня се държи от американецът Вернон Конрад от Оклахома, САЩ. Въпросният плод тежал малко над 115 килограма.

- Историците казват, че дините първо започнали да се отглеждат някъде в пустинята Калахари. Там те били чудесен източник за утоляване на жаждата на търговците, които преминавали.

- Руснаците правят бира от сока на дините.


Ключови думи:
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
С какво спите?