Много подправки се борят с излишното тегло: куркума, кардамон, канела, а сега и черният пипер. На пазара дори се появиха шоколади с черен пипер... хм, дали едното неутрализира другото?

Изследване от пролетта показва, че лютата съставка пиперин, алкалоид който придава специфичния вкус на черния пипер, може да блокира формирането на нови мастни клетки. Предполага се, че механизмът за това действие е блокиране на гени, които отговарят за образуване на нови мастни клетки. Учените се надяват, че в бъдеще ще могат да приготвят мощни препарати с пиперин, които да помогнат за борбата с наднорменото тегло. Досега черният пипер се славеше като антиоксидант, мощно противовъзпалително средство, дори и като антиканцерогенна подправка.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Можете да добавяте черен пипер към омлета на закуска, към соса за салата, в супа, кюфтенца, а дори и в люти десерти и глазури.

За да опитате шоколад с черен пипер, не е нужно да го купувате от магазина. Просто смелете и добавете към разтопен черен шоколад. Налейте разтопения шоколад във формички за лед и охладете за няколко часа – ще имате съвършени шоколадови бонбони!

Със съдействието на www.artofrealfood.com