Няма да говорим за това дали плодовете са полезни или не, отговорът е ясен. И за разлика от летните дни, през които може да сме сигурни (е, почти сигурни), че плодовете, които си купуваме са пресни, през зимата често попадаме на не особено вкусни и пресни цитруси.

Затова – как да изберем „добрите”, как да ги съхраняваме по-дълго време и как да ги консумираме?

Портокали

Как да изберем: За най-добър вкус, внимавайте дали портокалите, към които посягате, са твърди и с тежест, отговаряща на размера им. Кората им е добре да бъде тънка и гладка. Изненадващо, но петната по тях (онези, които са по-светли или по-тъмни от основния цвят) не са знак, че портокалите не са хубави.
Как да съхраняваме: Вкусните цитруси са удоволствие за небцето, когато ги държите на стайна температура, но ако искате да ги запазите годни за ядене за по-дълго време, увийте всеки един от тях в хартия (за да ги запазите от влагата) и ги сложете в купа. След това - в хладилника. По този начин ще успеете да ги запазите до 3 седмици, твърдят от ivillage.com.

Грейпфрут

Как да изберем: Гледайте да са тежки, с тънка обвивка и да са гладки, но и леко "пружиниращи" при натиск. Избягвайте грейпрутите с дебела, груба кора или с меки места по тях.
Как да съхраняваме: Измити и оставени на стайна температура, грейпфрутите могат да издържат една седмица. Ако искате да ги съхраните за период от около 6 седмици, сложете ги в хладилника.

Нар

Как да изберем: Насочете се към плътни, ярко оцветени нарове, които освен това са гладки и с тежест, отговаряща на размера им. Кората им трябва да е гладка и лъскава. Избягвайте да купувате нарове, които изглеждат повехнали.
Как да съхраняваме: Ако не се разреже, нарът може да бъде запазен годен за ядене за месец, стига да го държите на хладно и сухо място. Ако го държите в хладилника ще издържи до 2 месеца. Веднъж извадени от нара, семената му могат да се съхранят в найлонова торбичка в хладилника и ще са вкусни в продължение на около три дни.

Мандарини

Как да изберем: Те трябва да са ярко оранжеви и лъскави, освен това трябва да миришат на цитрус. "Добрата" мандарина се поддава на мек натиск, така че можете спокойно да стиснете лекичко и да проверите дали е такава.
Как да съхраняваме: Мандарините издържат около седмица на стайна температура, но това време може да се удължи до 6 седмици, ако ги съхранявате в хладилника.

Банани

Как да изберем: Знаете – жълтите банани са по-узрели, зелените са.. ами, зелени.
Как да съхраняваме: Зрелите банани трябва да се съхраняват на стайна температура. Ако ги сложите в хладилника, обелката ще почернее и ще се скапят.

Фурми

Как да изберем: Гледайте за свежи фурми, което значи - закръглени, с ненарушена и гладка обвивка.
Как да съхраняваме: Пресните фурми трябва да се държат покрити в хладилника и ще останат вкусни между 3 и 4 седмици.

Лимони

Как да изберем: Лимоните трябва да са малки, гладки и не по-леки, отколкото ви изглеждат на око. По-леките имат по-малко сок и не са особено сочни.
Как да съхраняваме: Измити и държани на стайна температура, лимоните ще издържат между 7 и 10 дни. В хладилника – до 6 седмици.