#Познати вкусове и аромати

Храни с познат аромат и вкус могат да извикат асоциативни спомени, които да провокират възвръщането на множество образи, звуци, миризми и картини от миналото в паметта на човека,който ги консумира.

#Поднасянето на храната е ключово

Според специалистите това в какви чинии се храним, също оказва значение върху нашата памет. Например бели чинии със синя рамка помагат за фокусиране вниманието и така благоприятстват поддържането на връзката между визуалната обработка и паметта.

#Пюрирана супер-храна

Един от късните симптоми на демецнция е т.нар. „дисфагия” – трудно или продължително преглъщане на хапката. Ето защо много специалисти дават препоръка храни с по-твърда текстура да се пюрират – така и рискът от затруднения при преглъщането ще намалее значително.

#Вкусна храна в чаша

Напитки под формата на смутита, шейкове и коктейли от свежи и пресни съставки, плодове и/или зеленчуци, оказват силно положителен ефект върху енергийните нива на организма, регулират ханосмилателната система, въздействат подмладяващо, помагат при борбата с наднорменото тегло и с различни заболявания като Ацхаймер и т.н.

#Редовно хранене под час

Поддържайте вниманието и паметта на болния, като се стараете да му давате храна в едни и същи часове от деня. Така съзнанието му ще свикне с регулярността и чрез мозъчни импулси ще известява стомаха, че е време за хранене.

#Здравословен режим

Има проучвания, според които храни, богати на витамините B6, В9 и В12, както и на хранителните елементи фосфатидилхолин и селен, намаляват прогресията в ранен стадий на деменция. Така че има основания да се смята, че включването на такива храни към хранителния режим ще допринесе положително за възвръщане на добрата памет, предпазвайки засегнатия от следващите стадии на деменция.