Известните признаци на заболяване на щитовидната жлеза включват умора, тревожност, стрес и нередовно тегло. Това се дължи на хормонален дисбаланс, който може да бъде породен от определени храни. Продукти, за които не подозираме, че ни вредят. 

За да си спестим излишни притеснения е добре да намалим и/или изключим следните продукти от редовното меню. Това са: 

#Избор №1 - соя. Тиреоид - изофлавонът, съдържащ се във високо количество в соята, оказва влияние върху производството на хормоните на щитовидната жлеза. А те са тези, които повишават метаболизма, подпомагат контрола на телесното тегло и ускоряват кръвообращението. Изследвания показват, че прекомерната консумация на соя може да предизвика заболяване на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), характеризиращо се с хормонален дисбаланс, повишаване на теглото, отоци по цялото тяло и постоянна умора. 

#Кофеинът също усилва хиперактивността на щитовидната жлеза, а употребата на алкохол засилва умората и изтощението. Затова се замислете, когато в следобедните часове посегнете към поредната капсула еспресо. 

#От струга страна пържените и мазни храни допринасят за увреждането на щитовидната жлеза. Като за начало може да намалите употребата на масло и мазни сосове, включително и майонезата. 

#Добре е също така да консумираме минимално количество захар на ден - до 30 грама максимум. Като имате предвид, че е по-добре да заменим захарта с мед или друг естествен подсладител. 

#Глутенът, или по-скоро храните без глутен, вече заемат своето място на рафтовете в магазините. Доколко обаче ние им обръщаме внимание. Предубедени, повечето от нас ги пренебрегват, мислейки си, че не са достатъчно вкусни и/или хранителни. С тази разлика, че има хора, които развиват непоносимост към глутена без дори да знаят. Подобно заболяване води до проблеми с храносмилането , подуване и болки в абдомена.