Макар и да не ни се иска да го признаем, интернет ни влияе повече от всякога. Имаме профили в почти всички социални мрежи, купуваме и продаваме онлайн, често дори предпочитаме виртуалния контакт пред  този лице в лице. Като че ли животът ни протича пред екрана на някое дигитално устройство.

Наясно с това, вероятно няма да се изненадате, когато научите, че т.нар. food porn мания придобива все по-колосални размери. И то с причина. Едва след нейната поява обществото започна да вижда, че всъщност здравословните ястия далеч не са скучни и безвкусни. Модата да хапваш свежа салата с авокадо и рукола успя да навлезе и у нас, но за съжаление водейки след себе си и един сериозен негативен ефект.

Тъй като до голяма степен рецептите, от които ще се вдъхновите за следващата ви вечеря не са приготвени от професионален готвач или диетолог, вероятността да похапнете нещо, което далеч не е питателно е огромна.

„Социалните мрежи често ни заливат със снимки на разноцветни сокове, салати и плодове, но пропускат по-нефотогеничните храни като хляб, месо, риба и млечни продукти, които са изключително важни за балансираната диета. Изключвайки ги от менюто си, много от хората могат да си навлекат хранителни проблеми, съпътствани от постоянно чувство на глад и неудовлетвореност“, обясняват професионалистите.

Според редица проучвания, голяма част от жените страдат от липса на ключови нутриенти като желязо, калций, селен, магнезий и витамин D – все неща, които са от изключителна важност за добрия имунитет, правилната мозъчна дейност, здравината на костите и изправната репродуктивна система.

Задавайки недостижими стандарти за красота, тези „вдъхновяващи фотографии“ нерядко биват съпътствани от модели с перфектни тела, които сякаш ни приканват да усвоим начина им на живот. Както добре знаем, не малка част от страдащите от хранителни разстройства са потърпевши именно от подобна пропаганда.

Ако пък разноцветните гастрономични висоти не ни спечелят от пръв поглед, на помощ идват хаштаговете - #cleanfood, #eatclean и #realfood превръщат купичката диня в истински деликатес.

За да се предпазите от подобни илюзорни представи обаче, препоръчваме ви да гледате на тези снимки по-скоро като на изкуство, отколкото като на достоверен хранителен план. Вдъхновявайте се от изображенията, но никога не ги приемайте за чиста монета. Само така няма да попаднете в капана на „чистата“ храна.

Кого да следвате?

За истински здравословни ястия: Madeleine Shaw

За вдъхновяващи йога упражнения: Yoga Girl

За мантри, носещи щастие: Happsters