Млякото е ценен хранителен продукт както за деца, така и за възрастни. Въпреки че сме свикнали то да присъства на трапезата ни, дали го познаваме достатъчно?

  • За да се запази витамин С в млякото, то трябва да се свари на силен огън в захлупен съд. Вари се в тенджера с дебело или двойно дъно, за да не загаря. Хубаво е за него да се използва отделна тенджера, а не такава, в която се готвят манджи, за да не попива миризмите от тези храни.
  • По същата причина не дръжте млякотo в близост до силно ароматни храни, като салати, сирене, туршии и др.
  • За да предотвратите загарянето при варене, преди да го налеете в тенджерата, я изплакнете със студена вода.
  • Ако все пак млякото загори, прехвърлете го веднага в друг съд, за да не получи неприятен дъх. Вкусът на загоряло се премахва като се добави малко сол, а тенджерата поставете в по-голяма тенджера, пълна с вода.
  • Не оставяйте млякото за дълго време в алуминиев съд, за да не придобие метален вкус. Дръжте го в стъклен или порцеланов съд.
  • Не го оставяйте продължително време на слънце. Лъчите намаляват съдържанието на витамин А и С.
  • Ако искате да получите повече каймак, загрейте го, колкото едва да можете да си потопите пръста в него, а след това бързо го изстудете, като натопите тенджерата в студена вода.