Авокадото се смята за здравословна храна от около 3000 години. Още ацтеките са били наясно с този факт и са го смятали за „Плод на боговете”, а според маите то има магически сили и освен това е силен афродизиак.

Дали те са били прави, още не е научно доказано, но се знае, че авокадото е наистина полезно за здравето. По-точно? Половин авокадо осигурява една пета от препоръчителната за всеки човек дневна порция плодове или зеленчуци.

Освен това този плод е пълен с витамини, минерали, включително и калий (повече, отколкото има в бананите), но не съдържа холерестерол или твърди мазнини, а вместо тях – моно сатурати (които помагат за намляването нивата на „лошия холестерол). Подобно на зехтина, авокадото може да се похвали само с „добри” мазнини.

Смята се, че то е толкова полезно за стимулиране на мозъка, колкото и боровинките. Заредено с витамини, минерли и фибри, авокадото също така е богато на олеинова киселина, която намалява нивата на холестерола в организма. Според някои изследвания предпазва от рак на гърдата, твърдят от femalefirst.co.uk. Витамините не са никак малко – включително А, който е много важен за кожата, костите и косата, а и засилва имунната система. Също и витамини В1,В2 и В6 – жизненоважни за добър метаболизъм, за по-добра концентрация и са незаменими при битката с депресията. Доказано е, че витамин В6 върши чудеса за нервната система и е особено полезен за намаляване на болките при ПМС.

Ето ви две много лесни рецепти, които ще ви помогнат да се възползвате максимално от благините на авокадото:

Млечен шейк с авокадо

Време за приготвяне: 5-10 минути
Количество: 600 грама (2 високи чаши)

Съставки:
2 средно големи авокадо
250 мл. полуобезмаслено мляко
100 мл. вода
3 лайма – сокът от тях
4 чаени лъжички захар
Щипка сол

Смесете всичките продукти до получаване на еднородна течна смес. Охладете преди консумация.

Хумус от авокадо

Порции: 6
Време за приготвяне: 20 минути

Съставки:
1 узряло авокадо, нарязано на кубчета
1 400 грама нахут /изсушен и измит (леблебия)
1 скилидка чесън, ситно нарязана
Сок от 1 лимон
½ ч.л. табаско
½ ч.л. кимион
Сол на вкус
Хляб/ Фалафел

Приготовление:

Просто смесете всички съставки заедно с помощта на кухненски робот, докато не получите еднородна смес. Сложете готовия хумус в купичка и покрийте с прозрачно фолио.
Охладете в хладилника (за час). Сервирайте с топъл хляб/ фалафел.