Спазването на диета и лишаването на тялото от основни хранителни вещества може да увреди здравето и психиката на човек, твърдят американски диетолози и водещи експерти по храненето.

Специалистите смятат, че стриктно дозираният прием на храна лишава тялото от повечето хранителни вещества и в крайна сметка може да навреди на физическото и психическото състояние на организма, пише The Conversation. 

Преглед на десетки научни статии, свързани със строгите диети, показва, че заедно с намаляването на индекса на телесната маса имат и странични ефекти като нарушения в метаболизма.

Снимка: iStock

Увеличената физическа активност може да позволи на човек много по-бързо да постигне идеална физическа форма и здраве, без да спазва строга диета, в която консумацията на продукти е просто забранено.

"Вслушвайте" се в собственото си тяло, като избягвате да преяждате или злоупотребявате с по-мазни или солени храни. Бъдете по-осъзнати за храните, които консумирате, за да отслабнете по-бързо.

Снимка: iStock

Намерете по-балансиран начин да се отървете от нежеланите килограми - ограничете храните, заради които сте ги качили. Ето няколко съвета, които да ви помогнат:

- яжте, само когато сте гладни и спрете, когато вече сте сити;

- яжте без да се разсейвате с гледането телевизията и използване на смартфона;

- движете се ежедневно за удоволствие, отколкото по принуда;

- приемете естествения размер и форма на тялото.