Как да доживеем до повече от 100 години? Можем ли да „излекуваме” остаряването? Как медитацията може да забави стареенето на клетките? Каква диета ще ни помогне да живеем най-дълго? Кои части на България са населени с най-голям брой столетници и защо? На тези и на още много други въпроси ще се опитат да дадат отговор лекторите на първото издание на „Форум Дълголетие”. Събитието се организира от фондация Credo Bonum.

Кога: 17 април (неделя), 12:00 часа
Къде: Независим театърна ул. "Връбница: 12, София

Форумът е насочен към младите хора, които се интересуват от  разнообразните начини за подобряване качеството и продължителността на живота си, но също и към по-възрастните, които биха могли да научат много за процесите на стареене в човешкото тяло. Здравето, храната, остаряването, технологичния напредък - това са темите, по които които ще бъдат представени най-новите проучвания.

Специален гост ще бъде британският учен и геронтолог д-р Обри де Грей. Той е един от най-популярните съвременни изследователи на процеса на стареене. В последните години  стана популярен с провокативното твърдение, че „първите човешки същества, които ще доживеят до 1000 години, вече са родени.” Според него остаряването е не просто предотвратим, но дори и обратим процес. Затова д-р Обри де Грей фокусира своята научна практика върху разработването на различни методи за отлагане на стареенето с помощта на регенеративната медицина. Любопитен факт е, че през юли 2005 г. MIT Technology Review обявява награда от $ 20 000 за човека, които успее да опровергае научно теориите на д-р Обри де Грей, свързани с отлагане на стареенето. До днес наградата все още не е спечелена.

От българска странав ще се включат професор Игнат Игнатов, който изследва факторите за дълголетие при много от столетниците в България, анализира връзката между водата и стареенето и е автор на твърдението за зараждане на живот в гореща минерална вода. А също и проф. Орлин Тодоров с интересен поглед върху психоаналитничните идеи за дълголетието и остаряването;  Михаела Белорешка - психолог, създател на Good Natured Food  и привърженик на твърдението, че храната от природата, в своя естествен вид би могла да бъде нашият най-добронамерен приятел; Маги Кърлет - консултант по здравословно хрнене и Юрий Ковачев, който се знимава с аюрведическите хранене и начин на живот.