Не затихва модата

на домашно приготвените сладка, сиропи, сосове, туршийки и... компоти. Колкото и разнообразни и екзотични мусове и конфитюри да предлага днешния, обогатен от европейските деликатеси, пазар – домашното си е домашно!

Захар на вкус, повечко плодове, никакви консерванти

– на това се дължи естественият, неподправен аромат, върховният вкус и чарът на любимото домашно сладко или, ако предпочитате, компотче. Необходимо е само малко по-силно желание, доза търпение (при почистването от костилки например) и, разбира се, пресни плодове и/или зеленчуци.

Несравними са благинките, затворени в стъкленото бурканче, приготвени от диви ягоди, бели череши, от зарзали, черница или от смокини! 

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

А приложението им зависи от богатото ни въображение

Освен че си ги хапваме директно и натурално за десерт, можем да украсим с тях тортата или да ги добавим в плънката й. Слагаме във вишневия пай, палачинките и кексовете, в сладоледа или в кремчето... 

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Предлагам на вниманието ви четири сладки идейки, които, уверявам ви, ще обогатят традиционния начин на приготвяне и вкусът на домашните конфитюрчета и/или компоти.

•    Интересен привкус ще получим, ако комбинираме сладки и узрели плодове с малко по-кисели. Например – круша и джанки; ябълка и кайсия; вишна и ягода... Изобщо... има място за фантазия.

•    Сиропът, с който заливаме плодовете за компот, можем да подправим с ванилия, джинджифил, индрише, карамфил и други градински или екзотични аромати.

•    За златист или по-наситен цвят можем да подберем плодове с различна окраска. Например – бели череши и касис или круша с арония.

•    А за да постигнем по-светъл цвят и екзотичен нюанс на вкуса, към плодовете можем да добавим лимон или нарязан на лентички ревен (това се отнася само за сладкото).

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

За начина на приготвяне няма да ви съветвам, защото е много лесен и повечето мами, лели, стринки и свекърви са наясно с това свещенодействие.

Да ви е сладко на небцето и душата!