За много от нас приемането на сладки напитки и храни е по-скоро лош навик, отколкото необходимост. Особено, когато сме на диета, често се чудим дали наистина напълно трябва да изоставим захарта и да минем на подсладител?

Знаем, че консумирането на храни и напитки със сладък вкус стимулира апетита и носи празни калории. Логично е да ги избягваме, ако целта ни е да загубим тегло или да поддържаме добра форма. Най-добре е просто да се откажем от сладкия вкус, но ако все пак ни е много трудно да кажем ‘’не’’ на захарта в кафето или на сладкия шейк след работа, има няколко опции, които няма да саботират усилията ни.

Факти и алтернативи:

Захарта е естествен продукт. Ако е нерафинирана и в малки количества, няма да застраши режима за отслабване, тъй като има ниско калорийно съдържание - 1 чаена лъжичка захар съдържа едва 15 килокалории.
За сравнение - 1 чаена лъжичка мед съдържа 20 килокалории, но пък носи специфичния аромат на мед, който изпълва сетивата и засища.
Друг естествен и много вкусен подсладител е меласата, по-добре позната като петмез. Макар че има идентично количество калории с меда, тя съдържа и елементи, важни за здравето, като калий и желязо. За да добавите нови вкусове, бихте могли да опитате и кленов сироп, сироп от агаве. Имайте предвид, че и те имат подобно калорийно съдържание.
Внимавайте с количествата и наблюдавайте апетита си; 2 или 3 чаени лъжички дневно от тези естествени източници на сладост няма да ви попречат, но ги използвайте колкото се може по-рядко и никога не ги приемайте на гладно.

Подсладителите като аспартам (фенилаланин), малтитол и други захарни алкохоли са често срещани в диетични газирани напитки и продукти, и имат спорно действие върху здравето. Някои хора не забелязват странични ефекти от употребата им, докато други отчитат силно негативни последствия. Макар, че нямат калориен принос, тези подсладители са свързани с повишена употреба на сладки напитки и продукти, което обикновено води и до повече килограми. Някои учени отдават предното на факта, че почитателите на диетичните напитки и десерти консумират по-големи количества, както от тях, така и от други храни, защото считат, че си спестяват калории от консумация на захар.

Моят съвет е да ограничите максимално приема на изкуствени подсладители/диетични продукти и да разчитате на естествената сладост в плодовете, за да си набавите сладкия вкус, от който имате нужда.
Ако все пак се изкушавате от подсладителите (заради здравни показания или защото имате нужда драстично да ограничите приеманите калории), помислете за Стевиябезопасен растителен подсладител, който напоследък става все по-популярен. Често се среща в напитки и десерти. Листата на това растение са много сладки, а екстрактът от него е 200-300 пъти по-силен от захарта.

В заключение: ключът към успешното поддържане на здравословно тегло е да бъдете умерени. Ако няколко пъти седмично си позволявате малки сладки удоволствия, формата ви няма да пострада. Ако напълно се откажете от сладкото и се нахвърлите върху диетични напитки и шейкове, изкуствено подсладени десерти и шоколади, рискувате да разклатите сериозно апетита си и да саботирате здравето си.

Със съдействието на www.artofrealfood.com