Да изберете и купите качествен мед от магазините или от пазара не е лесна работа. Зад красивите дизайнерски етикети на бурканчетата се крият много уловки. Такива за съжаление има и в думите на милите баби и дядовци, застанали на малки сергийки на пазарите.

Медът трудно се събира, затова пък лесно се имитира.

В състава на продуктите, представяни за мед, влизат различни химически вещества, захарен сироп, понякога дори брашно и гипс.

Как да разпознаем натуралния продукт?

Ако медът е в буркан

На изложения или пазари продавачите на мед предлагат количество от него за дегустация. Така спокойно можете да тествате различни вкусове и да си купите от този, който ви е харесал най-много. Но когато медът е затворен в буркан, няма как да бъдат оценени вкусовите му качества. За да не разчитаме само на честността на производителите, е добре да обърнем внимание на вида на меда. Натуралният продукт е течен или на кристали (захаросан, взахарен). Времето за кристализация зависи от цветовете, от които е събиран прашецът и от температурата, при която е съхраняван медът. По-голяма част от меда кристализира в периода ноември-декември. Когато купувате взахарен мед, той трябва да прилича на масло.

Вгледайте се добре в течния мед. В него могат да се видят микроскопични частици восък и пчелен прашец. Това може да е един от признаците, че продуктът е натурален и качествен. Но и тук търсете златната среда. Мед, в които плуват частици от трева или цветя или дори пчелни крила, може да е с този вид само за да създаде усещането на природен и натурален продукт. Често търговците или медопроизводителите прибягват до този трик, за да създадат първоначално впечатление у купувача за изключителните качества на продукта.

Никога не купувайте мед, в който са се образували два слоя – плътен на дъното и по-течен в горната част на буркана. Това очевидно не е истински мед.

Някои видове мед остават течни до пролетта, защото в тях има повече фруктоза. Такива са например акациевият и кестеновият. Натурален течен мед по средата на зимата се среща рядко. Затова трябва да внимавате с покупките на такъв продукт през този сезон. Възможно е изложеният мед да е изкуствен, захарен (получава се, когато пчелите са захранвани със захар), или съвсем скоро да е претърпял топлинна обработка. Когато взахареният мед се загрее до около 40 градуса, отново се втечнява, но на губи всичките си полезни свойства. На вкус прилича повече на карамел, отколкото на мед. Поради същата причина не бива да поставяте мед в чай, който е по-горещ от 37 градуса, защото в тази среда той губи качествата си.

<em><strong>Снимка: Thinkstock/Guliver Photos</strong></em>


Всеки вид мед има определен цвят или цветови нюанс, който е характерен само за него.

Липовият мед е кехлибарен.
Медът от елда има различни оттенъци на кафявото.
Акациевият мед е жълто-златист.
Ментовият е тъмножълт.
Мановият мед е тъмнозелен до тъмнокафяв.
Слънчогледовият мед е светлокехлибарен със златист оттенък.
Малиновият мед е светложълт.
Медът от лавандула има златист цвят.
Медът от бяла детелина е млечнобял.
Чистият мед, без примеси, по правило е прозрачен. Медът, в който има захар, карамел или други примеси, е мътен и, ако се вгледате, ще забележите, че има утайка.

Ако медът е в насипно състояние

Ако купувате мед на килограм, оценяването на качествата му е доста по-лесно. Не избирайте твърде стегнат мед – този, който прилича на замразено масло или огромен къс захар. Този мед е стар. Докато се съхранява, медът активно усвоява всякакви миризми и влага. Колкото по-дълго стои, толкова повече се променя. От друга страна, стои и въпросът при какви условия е бил съхраняван.

По тежестта на меда може да определите дали не е разреждан с вода и колко добре е съхранен. Един килограм мед се събира в съд с вместимост 0,8 литра. Зрелият мед се стича бавно и тежко от лъжицата, като образува непрекъсната нишка. Неузрелият, разреденият с вода и на пара се стича бързо и лесно.

Най-важното – опитайте меда. Качественият, натурален мед се разтопява равномерно в устата. По повърхността на езика не бива да остават кристалчета или захарна пудра. Освен това той леко „дере” на гърлото.

<em><strong>Снимка: Thinkstock/Guliver Photos</strong></em>



Медът е най-щастливият десерт

Медът e и храна, и лекарство. Мед от дяволска уста действа успокояващо, малиновият и липовият са чудесно средство против грип, ментовият действа тонизиращо, медът от конски кестен укрепва капилярните съдове, медът от магарешки бодил спира кашлицата. За съжаление няма как да усетите въздействието му, докато пазарувате, но може да го проверите веднага, след като се приберете у дома. Когато хапнете повече малинов мед, ще се изпотите. Ако това не стане, значи малиновият мед е такъв само според етикета.

С меда може да си приготвите домашни пилинг кремове, да излекувате появила се на лицето ви пъпка, да намажете любимите си палачинки, за да започнете деня с усмивка.

Няколко малки хитрости

Сипете 1 с. л мед в чаша с гореща вода. Медът, в който няма допълнителни примеси, се разтваря бързо. Ако добавите малко спирт, разтворът няма да се размъти, ще остане прозрачен. Изключение от това правило е само боровият мед.

Поръсете капка мед с нишесте. Ако то остане върху капката и обарзува нещо като бяла шапчица, значи сте си купили чудесен мед. Наслаждавайте му се.

Купувайте мед директно от пчелари. Тогава най-точно ще знаете по кое време на годината е събиран меда, от какви растения, къде е съхраняван и т.н.