.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Шафран за лукс, шафран за здраве

| преди 7 години
Шафран за лукс, шафран за здраве
Шафрановият минзухар има само три червени тичинки в средата, от които се извлича ароматната подправка. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
За най-скъпата и луксозна подправка в света

Опитвали ли сте някога какво е на вкус сеното? Да? Не? Май по-скоро второто. И ние не сме опитвали, но съвсем скоро се каним да го направим. Бързаме да ви успокоим – няма да ядем сено, а ще пробваме една луксозна и шикозна подправка, наречена шафран.

Шафранът е една от най-старите подправки познати на човечеството и същевременно най-скъпото и изискано нещо, с което можете да подправите ястията, които приготвяте. Той се получава от цветовете на шафрановия минзухар, които се изсушават и се използват в готварството не само като подправка, а и като оцветител. Шафрановият минзухар има само три червени тичинки в средата, от които се извлича ароматната подправка.
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Много хора описват аромата му като „метален мед”, а вкусът е с нотки на сено, но леко горчиво. Доста екзотично звучи, точно като региона, в които се отглежда и използва най-много – Югозападна Азия.

Знаете ли, че…?

  • За направата на един килограм сух шафран са необходими приблизително 150 хиляди цвята

  • За да се засадят тези 150 хиляди цвята се използва площ, равняваща се на площта на две футболни игрища

  • Цените на дребно на един килограм шафран могат да достигнат до 10 хиляди евро

  • Шафранът придава приятен жълто-оранжев цвят на храните и се използва и в сладкарството, производството на алкохол, парфюмерията и в текстилната промишленост

  • Пресният шафран се познава по яркия тъмночервен цвят, леката влажност и еластичността на нишките

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Освен наситеният екзотичен вкус, който ще получите, ако приготвяте приятни и ароматни ястия с шафран, като бонус ви идват и лечебните му свойства.

Полезен за сърцето
В китайската медицина подправката от дълго време се използва за подобряване на кръвообращението и бързо премахване на синини. Шафранът притежава активна съставка, наречена кроцетин, за която има доказателства, че намалява нивата на холестерола в кръвта.

Добър за очите
С възрастта зрението отслабва и се появява т.нар. заболяване на очите макулна дегенерация. Доказано е, че шафранът е полезен за очите като значително забавя процесите, които карат зрението да отслабва с годините.

Бори се с времето
Шафранът също е много полезен и ефективен в борбата със свободните радикали, а една от основните му съставки шафраналът притежава антиоксидантни свойства.

Действа като афродизиак
Някои от съставките в шафрана въздействат на настроението и ни правят по-щастливи, екзалтирани и ни действат като афродизиак.


Ключови думи:
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
Какви оценки получава(х)те в училище?